Финансы и налоги в агробизнесе 2018

IV ежегодная конференция

ФИНАНСЫ И НАЛОГИ В АГРОБИЗНЕСЕ

IV щорічна аграрна фінансова конференція. Земельні та податкові питання в АПК (Блок I)

Сьогодні, 14 вересня, в Admiral Hall на Хрещатику, розпочалася IV щорічна Аграрна фінансова конференція. Прибуток і податки: два стовпи, які не дають спокійно спати бухгалтерам і фінансистам. Ігри з собівартістю, ефективне виконання бюджетів, аграрні розписки і трансферне ціноутворення: якщо для Вас це актуальні питання, то звернулися за правильною адресою. Тут ви дізнаєтеся, що офіційні показники рентабельності в АПК на рівні 22,7% – занадто усереднене значення! Насправді показники операційної діяльності у різних агрокомпаній розходяться в рази. Одні стабільно генерують високий прибуток, інші часом зводять кінці з кінцями. Касові розриви негативно впливають на роботу підприємства.

Конференція розпочалася своїм першим блоком: Земельні та податкові питання в АПК. Його модератор Александр Гаврилюк,

(відбулася через непередбачувані обставини заміна замість Ігора Чуфарова, партнера відділу оподаткування та юридичних послуг компанії EY в Україні.)

Він представив першого спікера блоку Борису Мельничуку, виконавчому директору ФЕДЕРАЦІЇ АУДИТОРІВ, БУХГАЛТЕРІВ ТА ФІНАНСИСТІВ АПК УКРАЇНИ, який розкрив тему “ОБЛІК ТА ОПОДАТКУВАННЯ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ”. Поговорили про право оренди та її строки, про структури договорів оренди та способи оплати за неї, розкрили поняття емфитевзису (договірне або спадкове право користування чужою земельною ділянкою, що встановлюється договором між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб), моделі обліку оренди та обліку прав користування.

Другий спікер Віктор Кобилянський, практикуючий адвокат, директор та партнер OPEN KNOWLEDGE / GROW LF UKRAINE (Центр земельного права), Партнер Crowe LF Ukraine, Заступник голови комітету земельного права ААУ, Член Громадської ради при Мінюсті України виступив з темою “РОБОТА З ПАЙОВИКАМИ ТА ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ: АКТУАЛЬНІ ДЛЯ АГРОВИРОБНИКІВ ФІНАНСОВО-ПОДАТКОВІ ПИТАННЯ”. Чітко і лаконічно розставив все по своїм поличкам, що стосується нововведень та змін у законодавстві. Наприклад, У Законі України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні”. Необхідно звернути увагу на такі питання:

  1. Обмін земельними ділянками – збільшення можливостей чи посилення заборон?
  2. Прощавай колгосп! (доля колективної власності)
  3. Аграрне бездоріжжя: проблеми використання польових (проектних) доріг.
  4. Нове в тлумаченні статусу нерозподілених земельних ділянок та невитребуваних земельних паїв.

Обізнаність в законодавстві і вчасне реагування на зміни в ньому зможе зекономити Вам гроші і часто немаленькі.

Дуже часто приходиться сперечатися з податківцями, які нагадують Вам про те, що користування землею є платною. З цим можна посперечатися. Насправді платним є володіння. Це важливий аспект, розуміння якого збереже більшості орендаторів гроші.

Спікера не хотіли відпускати зі сцени і задавали питання із залу, що свідчить про актуальність даної теми. Через чіткий регламент часу, дискусію з ним перенесли на період кави-брейку у більш неформальній обстановці.

Модератор підхопив слово і зорієнтував хід розмови від питань землі до питань податків, надавши слово наступному спікеру Миколі Хоменко, експерту з питань оподаткування та адвокату, який розкрив тему “УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ РИЗИКАМИ ТА ПОДАТКОВЕ СТРУКТУРУВАННЯ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ БІЗНЕСІ”. Він розповів про проблеми типової структури іноземних та українських холдингів, торгових компаній та практичні аспекти їх вирішення. Мова йшлася про адекватну юрисдикцію для міжнарождніх банків, необхідність та нюанси довірчого управління, неможливість досягнення нульового податкового навантаження, блокування податкових накладних між с/г виробниками та своїми торговельними компаніями, необхідність управління податковою позицією, в першу чергу по ПДВ.

Наступний та завершальний спікер блоку Володимир Титюк, заступник начальника управління – начальник відділу прийняття рішень управління організації роботи з реєстрації податкових накладних Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем (ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ) виступив з темою “ФУНКЦІОНУВАННЯ ОНОВЛЕНОЇ СИСТЕМИ БЛОКУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ / РОЗРАХУНКІВ КОРЕГУВАНЬ: ЗМІНИ ДЛЯ АГРОВИРОБНИКІВ”. Поговорили про моніторинг. Моніторинг – це визначення ознак наявності ризиків порушення норм податкового законодавства, за результатами якого можливе зупинення реєстрації ПН/РК. ПН/РК не підлягають моніторингу у разі відповідності таким ознакам: операція з постачання товару (послуги) кінцевому споживачу (покупцю) та/або яка є звільненою від оподаткування, обсяг постачання з урахуванням поточної ПН/РК становить менше 500 тис. грн. та керівник займає аналогічну посаду не більше ніж у 3 платників податку, податкове навантаження більше 3 відсотків та відсутній значний приріст обсягу постачання. У разі відповідності ПН/РК одній з ознак ПН/РК не підлягають моніторингу та підлягають реєстрації в ЄРПН.

Після його виступу відбулася планова дискусія між модератором, спікерами та учасниками конференції, яку плавно перенесли на відкриту терасу з виглядом на центральну площу країну.

Новости мероприятия

IV Ежегодная конференция “Финансы и налоги в агробизнесе 2018” продует в Киеве 14 сентября 2018 г.

14 вересня у Києві відбулася IV щорічна Аграрна фінансова конференція

IV щорічна аграрна фінансова конференція. Стратегії управління фінансовими потоками та ефективне залучення коштів (Блок III)

IV щорічна аграрна фінансова конференція. Управлінська культура та координація взаємодії різних видів обліку (Блок II)

IV щорічна аграрна фінансова конференція. Земельні та податкові питання в АПК (Блок I)

“Професійний управлінський облік допомагає виявляти невигідні проекті, скорочує затрати на вирощування та може збільшити виробництво в тваринництві майже на 25 млн. грн.”, – Інна Тищенко, директор з економіки та контролінгу ГК LNZ

“Несоблюдение требований комплаенс-контроля может нанести серьезные репутационные рискиукраинским экспортерам”, – Татьяна Кузьмич, партнер K.A.C. GROUP