Аграрна юридична конференція 2019

IV Аграрна юридична конференція

Контрольовані іноземні компанії: як грамотного змінити структуру бізнесу

Великий український бізнес, як правило, структурується з використанням зарубіжних структур (безпека, зниження податків, доступ до дешевого фінансування тощо). При цьому з 2020 року його українські бенефіціари зіткнуться з новим для нашої країни поняттям – контрольовані іноземні компанії, або скорочено КІК.

КІК передбачає, що прибутки, які акумулюються на іноземних компаніях без розподілу дивідендів, будуть йти в дохід їх бенефіціарів – резидентів України з оподаткуванням ПДФО за ставкою 18%.

Уникнути цих наслідків можна кількома способами, зокрема шляхом грамотного зміни структури бізнесу: переклад іноземних холдингів в репутаційні юрисдикції (НЕ офшори і не низькоподаткові – тобто не Кіпр, що не ОАЕ і т. п.), забезпечення їх достатнім сабстансом (офіс, працівники, ресурси), збільшення частки активних доходів (трейдинг, послуги) та інше.

Кожне з цих рішень містить масу опцій, які впливають на сукупне податкове навантаження бізнес-групи і на витрати з її утримання.

Про ці тонкощі ви зможете почути на IV Аграрній юридичній конференції з перших вуст від народного депутата України, голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та старшого проектного менеджера Офісу підтримки реформ при Міністерстві фінансів України Євгена Козлова, а також від експертів, які вже не перший рік займаються міжнародною реструктуризацією, зокрема директора Палати податкових консультантів Віталія Смердова.