Головна 8. Особливості побудови назв класифікаційних угруповань КВ

    8. Особливості побудови назв класифікаційних угруповань КВ

    У частині 1 КВ в основу організації класифікаційних угруповань на рівні чотирьох розрядів цифрового коду покладено КВЕД.

    Назви класифікаційних угруповань КВ побудовано таким чином:

    а) якщо класифікаційному угрупованню виду економічної діяльності КВЕД відповідає класифікаційне угруповання КВ, тоді на першому місці в назві угруповання проставляють слова “відходи виробництва”, а на другому місці – назву виду економічної діяльності. Наприклад, угрупованню КВ “231 Відходи виробництва продукції коксових печей” відповідає угруповання КВЕД “23.1 Виробництво продукції коксових печей”;

    б) якщо в процесі декількох видів економічної діяльності утворюються подібні відходи, тоді одному класифікаційному угрупованню КВ з узагальненою назвою відповідає декілька класифікаційних угруповань КВЕД. Наприклад, угрупованню КВ “293 Відходи виробництва машин спеціалізованих та обладнання технологічного спеціалізованого для різних галузей економіки” відповідають угруповання КВЕД “29.4 Виробництво верстатів” та “29.5 Виробництво інших машин спеціального призначення”.

    Під час побудови назв класифікаційних угруповань на рівні восьми розрядів цифрового коду використано термінологію чинних в Україні нормативних документів (1, 2 додатка Н), спеціальної технічної літератури, Європейського каталогу відходів, назви видів продукції, класифікованих в ДКПП.

    Під час побудови назв відходів застосовано такі правила:

    а) якщо у назві використовується назва фізичного, агрегатного стану відходу, то її ставлять на перше місце, а потім зазначають назву відповідної продукції (речовини, матеріалу), наприклад, “шлам буровий, який містить ртуть”;

    б) якщо у назві не використовується назва фізичного, агрегатного стану відходу то відповідно до правил запису назв об”єктів стандартизації на першому місці зазначають назву продукції (речовини, матеріалу), а потім – уніфіковану назву стану продукції, який власне характеризує належність об”єкта класифікації до відходу, наприклад, “мінеральні добрива зіпсовані, забруднені або неідентифіковані, які не можуть бути використані за призначенням”.

    Якщо в назві відходу не зазначено його фізичний, агрегатний стан, це означає, що відхід може бути у всіх можливих станах, у т. ч. у вигляді диму, аерозолю тощо.

    У частині 2 КВ під час побудови назв класифікаційних угруповань використано назви класифікаційних угруповань ДКПП в частині послуг, основні терміни та визначення, представлені в Законі України “Про поводження з радіоактивними відходами” та в Законі України “Про відходи” (проект).

    Перегляди: 0