Головна Новини Новини компаній Антистресовий захист для озимих культур

Антистресовий захист для озимих культур

Озимі зернові та ріпак навесні потребують посиленого антистресового захисту. Адже різкі перепади денних і нічних температур, посухи та шкідники здатні негативно впливати на ослаблені молоді рослини, тим самим загрожуючи потенційній врожайності.

Спираючись на світовий досвід, фахівці “UKRAVIT” пропонують вирішувати ці питання шляхом підживлення культур кремнієм.

Легкодоступні сполуки кремнію є надзвичайно багатовекторними за своїм впливом на культури, – розповідає керівник відділу розвитку продуктів і сервісів мікродобрив компанії Сергій Адаменко. – Вони стимулюють ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, поліпшують засвоювання елементів живлення, знімають стреси різного походження. Особливо добре проявляє себе кремній (Si) за стресів, викликаних повітряною посухою: один атом кремнію (Si) в рослинах може утримувати до 146 молекул води і навіть утворювати внутрішній водний резерв рослин“.

З огляду на це, він рекомендує позакоренево підживлювати озимі зернові та ріпак багатофункціональними рідкими кремнієво-калійними добривами Авангард Кремній Біо (марки А та В). Окрім кремнію та калію, до його складу входять гумінові і фульвокислоти, екстракти морських водоростей і хелатуючий агент (ЕДТА, етилендиамінтетраоцтова кислота). Завдяки поєднанню легкодоступних елементів мінерального живлення та біологічно активних речовин добриво поліпшує стресо-, посухо- і солестійкість культур, підвищує їх імунітет, забезпечує краще проходження обмінних процесів, активізує процеси фотосинтезу, ріст і розвиток кореневої системи. Крім того, препарат формує захисний біокремнієвий екран, який знижує температуру листкової поверхні на 4 – 5 °С, зменшує транспірацію на 20-30% і навіть запобігає ушкодженням спорами грибів та шкідниками, які мають сисний ротовий апарат.

Позакореневе підживлення озимих культур добривами Авангард Кремній Біо найефективніше проводити у критичні фази їх росту і розвитку, а також у разі прояву різного роду стресів; крім того, їх можна застосовувати й з поливною водою в системах краплинного поливу та малооб’ємної гідропоніки, – рекомендує Сергій Адаменко. – Обробляти радив би не менше двох разів упродовж вегетації, оскільки з часом вміст кремнію в рослинах знижується через його біологічне розбавлення. Крім того, треба брати до уваги й певні фізіологічні потреби культур: на ранніх етапах росту вони більше потребують кремнієвого живлення, а за формування органів плодоношення і товарного врожаю – калійного“.

Оскільки на ранніх етапах росту культури більше потребують структурно-стимулюючого елементу – кремнію, в ці фази потрібно застосовувати добриво Авангард Р Кремній Біо марки В, в якому він превалює. А от для більш пізніх фенофаз підійде добриво марки А: за рахунок високого вмісту калію воно сприяє підвищенню вмісту сухої речовини, цукрів, крохмалю, білків, маси 1000 насінин, натури зерна, його товарності тощо. При цьому Авангард Кремній Біо є рентабельним у застосуванні й забезпечує високу окупність.

Перегляди: 1