Головна Новини Новини компаній Тукосуміші – вибір сільськогосподарських виробників у 2019 році

Тукосуміші – вибір сільськогосподарських виробників у 2019 році

Український ринок гранульованих комплексних добрив зазнав значного спаду у 2018 році. У 2019 – ситуація не поліпшилась. Спад продовжується: зменшується постачання, асортимент, погіршується якість, зростають ціни. Причина такого тривалого регресу не секрет – припинення майже всіх ринкових стосунків із Росією, яка була одним з основних постачальників гранульованих добрив.

Попереду сільгоспвиробників чекає основний сезон для внесення комплексних добрив, а ситуація на ринку стає все гіршою. Але це не в якому разі не зупинить вітчизняних аграріїв. Звичні до ринкових потрясінь та несподіванок, вони вже шукають альтернативних постачальників та вивчають нові продукти. Серед нових імпортерів з’являються такі країни як Марокко – постачальник амофосу, Туреччина та Туніс, що забезпечують суперфосфатом. Складні добрива закупаються із Білорусі, Литви, Польщі, Сербії.

Європейський ринок теж не є панацеєю. Справа в тому, що ціна на європейські добрива значно вища. Такі суміші необхідно вносити двічі. Таким чином, використання європейських добрив збільшить як фінансові, так і технологічні витрати.

Використання тукосумішей – ось що стало рятівним рішенням для аграріїв в нинішніх умовах.

Починаючи з 2018 року попит на них почав швидко зростати. Це відбувається за рахунок вагомих переваг, якими наділені “мікси” у сучасному контексті ринку, а саме

  1. Агрономічні – просте поєднання компонентів дозволяє збалансувати діючі речовини у будь-якому співвідношенні один до одного. Але і тут є свої нюанси. Точної формули поєднання компонентів може й не бути. Зазвичай фермерам достатньо більш-менш близької формули, але із удосконаленням знань про свою землю, потенціал сортів, досягнення цільових врожаїв, скорочення витрат, зменшення екологічного впливу все частіше агрономи наполягають на індивідуалізації живлення. Важливості набуває оптимальність мезоелементів – сірки і магнію. Інколи вони йдуть у поєднанні з іншими основними або другорядними елементами живлення (сульфат амонію, сульфат магнію), інколи можуть йти окремо (гранульована сірка). Це також ускладнює пошук потрібної комбінації у одній гранулі або передбачає додаткові проходи технікою. Таким чином використання тукосумішей дозволяє зробити більш точний добір елементів живлення та зменшити кількість проходів.
  2. Агротехнічні – простий блендінг дозволяє не тільки обирати, додавати і прибирати елементи для створення збалансованого живлення рослин, але й поєднувати удобрювання з меліорацією. У випадку кислих ґрунтів фермери практикують вапнування. В суміш, в таких випадках, додають гранульоване сільськогосподарське вапно, яке за один прохід вноситься на поле разом із добривом. У даному випадку, використання тукосумішів є оптимальним агротехнічним рішенням.
  3. Економічні – тукосуміші більш дешеві за гранульовані добрива. По-перше, такої політики продажів дотримуються їх виробники. Ціна сумішей напряму залежить від вартості компонентів, плюс незначні витрати на змішування і фасування. По-друге, для тукосумішів обирають сировину найменш витратну з наявних на ринку добрив, якщо іншого не потребує клієнт.

Серед українських виробників найбільш досвіченою з виготовлення тукосумішей є компанія “Агромікс“. Виробничі потужності компанії розташовані в Фастові, Київської області та складають 400 тон на добу при 2-змінній роботі. Компанія має обласний центр складування і перевалювання мінеральних добрив з залізничного транспорту на вантажівки або через склад, а також надає послуги фасування та розмитнення.

В залежності від сезону, доступності і потреби, “Агрмікс” використовує в блендах такі добрива, як карбамід, простий і подвійний суперфосфати, амофос, амонізований суперфосфат 9:30, калій хлористий, PK-добриво 5:55, гранульовані сірку, сульфат амонію (не металургійного походження) та сульфат магнію.

За роки роботи технологи компанії добре вивчили не лише оптимальні види продуктів для створення сумішей найкращої якості, але й властивості добрив-сировини, в залежності від виробника. Надзвичайно важливо у випадку тукосумішів, щоб гранулометрія компонентів була подібна. Тоді і внесення буде рівномірним, і суміш не буде розшаровуватись. У той же час, продукти різних постачальників відрізняються за міцністю, калібром, формою. Бажано обирати максимально круглу форму. Також не всі добрива варто поєднувати в одну партію. Наприклад, не варто міксувати карбамід з сульфатом магнію або з суперфосфатом. Якщо деякі небажані сполучення все ж необхідні, виходячи із досвіду, фахівці “Агромікс” радять, у який термін треба використати добриво, та як його зберігати до моменту застосування.

Таким чином, серед вітчизняних виробників є кваліфіковані спеціалісти по виготовленню та використанню тукосумішей, які готові прийти на допомогу сільгоспвиробникам у складний кризовий період.

Перегляди: 3