Головна Новини Новини компаній Агрофірма “Ольгопіль” наростила потужності для зберігання зерна

Агрофірма “Ольгопіль” наростила потужності для зберігання зерна

Минулого року агрофірма “Ольгопіль”, що на Вінниччині, продовжила будівництво потужностей зі зберігання зерна, звівши на своєму елеваторі додатково два 6-тисячних силоси. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію підприємства.

За словами директора “Ольгополя” Павла Каленича, на сьогодні потужність елеватора агрофірми з одночасного зберігання складає 34 тис. тонн, з яких 27 тис. тонн – це силоси, 7 тис. тонн – підлогові склади. Крім того, господарство має у розпорядженні складські приміщення без механізації. Вони розраховані на 10-12 тис. тонн.

“Перш ніж встановити силоси, ми прорахували рентабельність і окупність. Після розміщення першої черги у 2010-2011 роках зрозуміли, що це вигідна справа. Тому наростили потужність у 2015-2016 роках і, як кажуть, закріпили торік, додавши ще 2 бочки на 6 тисяч тонн”, – розповів Павло Каленич.

Обладнання елеватора – від різних виробників, обирали його переважно через прямі контакти та керуючись відгуками колег-аграріїв. Крім того, відвідували виставки і форуми, де презентувалися елеватори. Головний акцент – оптимальне співвідношення ціни та якості.

“Маємо у використанні хороше обладнання. Усі силоси працюють із системою кабельної термометрії. Дані передаються до лабораторії, звідки спеціалісти можуть постійно спостерігати за станом зерна. За потреби вмикають аераційні вентилятори. Їх також застосовують для швидкого охолодження зерна”, – уточнив Павло Каленич.

При цьому він зауважив, що не треба забувати у зберіганні зерна і про “дідівські” методи. Оскільки в силах бракує каналів для вентиляції, то зерно, яке йде на насіннєвий матеріал, агрофірма зберігає у підлогових складах, бо там температурні умови набагато стабільніші.

У 2010 році агрофірма “Ольгопіль” звела перший силос на 1 тисячу тонн для зберігання зерна. Наступного року додали ще три таких “бочки”. У 2015 – 2016 роках нарощення елеваторної потужності продовжилося і господарство встановило ще три місткості: одна на 5 тис. тонн і дві – по 3 тис. тонн. Плюс – підлогові склади ємність 7 тисяч тонн. Це значно покращило умови зберігання й спростило операції із зерном.

Перегляди: 2