Пшениця на європейських ринках залишається дешевою внаслідок активного експорту з Чорноморського регіону

    На пшеничних ринках продовжують переважати низхідні тенденції: на EURONEXT з початку вересня грудневі ф’ючерси на поставки зернової просіли до 202,0 €/т за підсумком торгів 10.09.2018 р. проти 205,5 €/т, зафіксованих 31.08.2018 р.

    Підтримці негативних цінових тенденцій та дещо невизначених очікувань учасників ринку стосовно майбутнього розвитку сприяє чи не в першу чергу збереження високих темпів експорту пшениці з боку Росії. Це, водночас, поєднується з прогнозами, що порогове максимальне значення обсягів зернової, що можуть бути відвантажені цією країною на зовнішні ринки дорівнює приблизно 30 млн тонн.

    Окрім цього, останні оцінки перспектив урожаю кукурудзи в США, що спричиняють збільшення прогнозів майбутніх обсягів відвантаження цієї культури на зовнішні ринки також спричиняє додатковий тиск на котирування пшеничних ф’ючерсів.

    І все ж таки вартість ф’ючерсних контрактів на EURONEXT продовжує триматися вище середньомісячного мінімуму, оскільки трейдери, як повідомляє Reuters, скептично відносяться до заяв на тему що Росія буде і в подальшому утримуватись від обмежень експортної активності в поточному сезоні, враховуючи надлишок пропозиції пшениці на світових ринках, що продовжує поглиблюватися. Наразі учасники ринку очікують публікації оновлених звітів USDA, що дозволить дещо уніфікувати очікування щодо розвитку ситуації, щонайменше, в короткостроковій перспективі.

    В свою чергу Мінагрополітики України нещодавно підвищило оцінку врожаю зернових в 2018 році до 63,1 млн тонн за рахунок збільшення очікувань щодо обсягів валових зборів пізніх зернових. Прогнозний обсяг експорту, водночас, було збільшено до 42 млн тонн. Незважаючи на неідеальні погодні умови співвідношення продовольчої пшениці до фуражного зерна у цьогорічному врожаю оцінюється на рівні 60/40. Як повідомляє відомство, станом на 10.09.2018 р. вітчизняними аграріями ранні зернові та зернобобові культури намолочені на площі 70% загальних площ; валові збори в цьому сегменті дорівнюють 35,4 млн тонн.

    Перегляди: 0