Головна Новини Експертна думка Штучне м’ясо – реальна альтернатива

Штучне м’ясо – реальна альтернатива

Один з найбільших в світі виробників м’яса яловичини та птиці, компанія “Каргілл” інвестувала 17 млн. дол. США в стартап з вирощування “чистого” м’яса з живих клітин тварини. До слова, разом з ними сюди вклали кошти і Білл Гейтс, і Річард Бренсон та ще кілька венчурних фондів.

Клітини само відтворюються на кисні і споживних речовинах у металевих культиваторах і ростуть як маса м’язів до набуття необхідних параметрів. Процес триває від трьох до шести тижнів. Не потрібно нікого вбивати чи колоти антибіотиками.

За даними ООН, м’ясна худоба споживає третину вирощеного в світі зерна і використовує четверту частину світових земель як пасовиська. Університет Квінсленд з Австралії вже встиг провести опитування 673 громадян США, з яких близько третини готові споживати штучне м’ясо регулярно, половина – замінить їм соєві продукти, і лише п’ята частина опитаних відмовилась його спробувати. А от Стівен Джунта (кулінарний директор м’ясного підрозділу Каргілл, що був колись особистим кухаром Рональда Рейгана) ретельно оглянув м’язову масу і спробував шматок качиного штучного м’яса. “Це був гарний, чистий смак”, – сказав він. “Я б абсолютно спокійно дав це своїм дітям”.

Безумовно, ми не знаємо про наслідки. Так само як і з ГМО, багато супротивників говорять про шкоду (досі не доведену), про необхідність споживання натуральної їжі, про зв’язок з природою. Так чи інакше, велика кількість зернових, що вирощується в США та Європі, генно модифікована. Якщо відверто, то і в Україні теж. FAO вже давно лякає світовим голодом і прогнозує, що 9 млрд. населення планети в 2050 році не буде чим годувати. Штучне м’ясо може бути альтернативою.

Прогрес не спинити, а от передбачити падіння попиту на фуражні зернові варто було б.

Перегляди: 0