Головна Новини Експертна думка Звіт USDA – і знову сюрприз!

Звіт USDA – і знову сюрприз!

У звіті від 12-го вересня вказане виробництво кукурудзи в США на 184 млн. буш. вище середніх очікуваних ринком даних. Показники сої (вище ринку на 110 млн. буш.) перевищили навіть максимальні очікування! Це ж стосується і перехідних залишків: кукурудзи більше на 202 млн.

Як наслідок – падіння ціни грудневого контракту СВОТ до свого історичного мінімуму відразу після оприлюднення звіту (усі інші ціни на кукурудзу теж відповідно зменшились).

Здивувала усіх і вказана у звіті врожайність кукурудзи і сої – знову вище будь-яких сподівань!

Раніше я писав про значення звітів USDA для ринку та відповідальність Департаменту сільського господарства США за їх наслідки. Задля справедливості слід визнати, що ці єдині в світі найважливіші для аграріїв звіти розробляються трьома тисячами працівників шляхом опитування фермерів. Ці дані усереднюють на рівні регіонів і штатів, шифруються і не розкриваються аж до самого ранку дня оприлюднення звіту.

Перший звіт USDA вийшов у 1863 році, а вже з 1866 р. звіти почали виходити щомісяця. За весь цей час був “пропущений” один-єдиний звіт – коли уряд тимчасово припинив роботу у 2013 році.

Оприлюднення звіту USDA є завжди хвилюючою та очікуваною подією для учасників ринку. Ще за декілька днів до його виходу усі інші новини та фактори впливу втрачають вагу, ринок ніби “завмирає” у передчутті змін і стрімко реагує відразу після оприлюднення. Уявіть собі, протягом першої секунди може укладатися декілька тисяч угод! За різними оцінками, ринок повністю “адаптується” до новини за декілька хвилин.

Зважаючи на те, що сюрпризів у звітах буває багато (не помилюся, якщо скажу – у більшості), особливого значення набуває вміння “захистити” себе від “стихії”. Так, так – я знову про хеджування (страхування, фіксацію цін та ін.). Управління ризиком – це вже “вищий пілотаж” – кардинально відрізняється від усього зазначеного вище!

Перегляди: 1