Головна Новини Наші новини Convex International створює в Україні елеватори з космічними показниками

Convex International створює в Україні елеватори з космічними показниками

Івану Дралюку добре відомо, що навіть найскладніший елеватор або комбікормовий завод збирається, як конструктор Lego. А ще він знає, що інноваційні комплекси для зберігання і перероблення продуктів рослинництва в Україні поки у великому дефіциті. Ринок хоча і бурхливо, але тільки розвивається, тож інфраструктури зберігання і перероблення не вистачає або вона технологічно відстала на роки.

Врожайність при цьому зростає неймовірними темпами. Ще кілька років тому Україна вирощувала 60 млн т зернових на рік, а зараз ця цифра рухається до позначки 100 млн т, і в недалекому майбутньому, за оцінками експертів, легко перевищить 150 млн т. Ці два вектори буквально підштовхують в Україну компанії, які спеціалізуються на бізнес-конструкторах. Вони будують елеватори та переробні комплекси не просто “під ключ”, а під експортне фінансування, повідомляє business.ua. Керуючим партнером представництва “Конвекс Інтернешнл ГмбХ” в Україні і є Іван Дралюк.

Високий старт

Convex International представлена на світовому ринку з 2007 р. Компанією керує виходець з України, а заводи вона будує в Білорусі, Казахстані та РФ. Україна – також ринок, що розвивається, а тому вона у пріоритеті для Convex.

На українському ринку Convex – новачок. Вона увійшла сюди 2017 р., не в найлегший період. Допомогла сприятлива можливість. Німеччина та Україна підписали міжурядовий договір, який відкрив можливості для експортно-кредитного фінансування. Німці виділили під нього відновлювану лінію в €600 млн. Convex стала пілотною компанією програми.

Але зірки зійшлися не тільки в цьому. Співвласник Convex – українець, уродженець Чернігівської області – завжди хотів працювати на батьківщині. А тут ще Президент України Володимир Зеленський закликав українських бізнесменів, які виїхали за кордон, повертатися, пообіцявши хороші умови. То й він всерйоз задумався про те, щоб ще більше інвестувати в Україну.

За три роки клієнтський портфель Convex помітно “збагатився”, до нього увійшли гранди українського агро: “Епіцентр-К”, “Сварог”, “Пан Курчак”, Vitagro та інші. Наприклад, елеватор, побудований Convex для “Епіцентру”, посів перше місце в загальноукраїнському конкурсі “Елеватор 2019 року” як найінноваційніший.

Пан Дралюк називає основні результати, які вивели їх на переможний фініш: витрати газу – 1,1 куб. на 1 тонно-відсоток, електроенергії – 0,6 кВт на 1 тонно-відсоток. Це, за оцінками експертів, ідеальні показники ефективності, найнижчі зараз на українському ринку.

Наступна вершина, яку хоче підкорити Convex, – високотехнологічні комбікормові заводи. “Ми можемо створити сучасний промисловий комплекс, який буде працювати в режимі 365/24 із завжди однаковим стандартом корму. Я таких заводів в Україні не бачив, хоча побував на багатьох”, – підкреслює Іван Дралюк.

І це не просто слова. У керуючого партнера є залізний аргумент: у Білорусі 50% бройлерів споживають комбікорм із заводів, побудованих Convex. Чому такий вибір? У інженерів компанії враховані всі нюанси виробництва. Наприклад, мінімальна конверсія корму або його якість, яка дозволяє витримати найнижчі показники по конверсії кормів.

Ідеальний елеватор

Convex поставляє будь-яке обладнання, техніку, послуги та комплексні рішення для модернізації основних галузей та інфраструктури агросектору. А ще – може адаптувати обладнання, наприклад, до конкретного місця розташування клієнта.

“Те, що ми можемо скласти такий конструктор, – наша основна перевага. В світі безліч виробників чудового обладнання, але, як показує практика, самостійно ніхто з них не може від “А” до “Я” зробити великий проєкт під конкретне місце і з урахуванням усіх умов та побажань при збереженні прийнятних цінових характеристик. Є компанії, які це пропонуватимуть, але зовсім не факт, що вони з цим упораються”, – додає Іван Дралюк.

“Фішкою” Convex, безумовно, є елеваторні комплекси. Завдання сучасного елеватора полягає не лише в тому, щоб сезонно, в найстисліші терміни, прийняти, очистити, висушити максимально великий обсяг продукту, необхідно ще забезпечити його довготривале зберігання та відвантаження. Тому комплекс має безперебійно працювати в режимі 24/7/365.

Тож компанія орієнтується на європейських виробників обладнання, які інвестують у розробки й нові технології, високоточне виробництво машин та механізмів.

Фахівцям Convex вдається збирати та пропонувати замовникам комплект, що включає найкращі рішення по кожній окремо взятій групі обладнання: транспорт, силоси, зерносушарки, очисні машини. Тому їхнім елеваторам і вдається вийти на той самий еталонний 1,1 куб. м газу завдяки енергоефективним логістиці та виробництву, мінімізації експлуатаційних витрат, зниженню витрат на енергоресурси. За словами Сергія Нижника, директора Вапнярського елеватора компанії “Епіцентр-К”, це найкращий показник серед усіх їхніх елеваторів, які будували інші підрядники: “Саме фахівці Convex придумали схему, яку я б назвав інноваційною, – три сушарки зав’язати одним транспортом. Це вдвічі скоротило витрати електроенергії. У нас цього року була витрата газу по кукурудзі 1,11 куб.м на 1 тонно-відсоток. Це рекордний показник”.

Німецька машина

Умови роботи Convex з клієнтами в різних країнах плюс-мінус однакові. Але є нюанси. Наприклад, з 90% білоруських клієнтів вони працюють за дворівневою банківською системою. Місцевий банк бере маржу всього 1,5%. І з тими відсотковими ставками, які пропонує Convex від німецького банку, це вкладається в нормальну ринкову вартість кредиту і не здорожчує кредитний ресурс для споживача. З українськими банками, точніше – з їхніми високими відсотками, аналогічна схема невигідна. Тому замовники Convex воліють працювати безпосередньо з Landesbank, Commerzbank та іншими німецькими фінустановами. Умови в них стандартні – до 4,5% кредитного фінансування. А залежно від позичальника може бути й до 2%.

“Епіцентр-К” мав голий майданчик, коли Convex прийшла до них зі своїм рішенням елеватора. Під такий великий об’єкт з нуля відразу почати погашати кредит важко навіть для великого бізнесу. Новому елеватору знадобляться роки, щоб вийти на повну потужність. Розуміючи, що “довгі” гроші в Україні – наче стрибок у безодню, Convex запропонувала “Епіцентру” внести перший платіж після введення елеватора в експлуатацію.

“Клієнт може почати з нами розплачуватися, коли об’єкт вже працює та приносить гроші. Я вважаю це однією з наших основних переваг, – підкреслює Іван Дралюк. – Компанія з репутацією, експортноорієнтована, яка займається глибокою переробкою, може розраховувати на кредити від нас на строк понад 10 років. При цьому відсоткова ставка може бути надзвичайно низькою – до 2%”.

Якщо компанія веде фінансову звітність за національними стандартами, Convex може працювати з нею за схемою кредиту на постачальника: надати обладнання під залучені на себе фінанси з відстроченням оплати на рік. Якщо стандарти міжнародні, а таких компаній, за спостереженнями пана Дралюка, в Україні вже чимало, відстрочення може бути від п’яти років і більше.

Нині ситуація в країні непроста. Тому Convex ретельно вибирає клієнтів. Головний критерій – упевненість, що замовник, почавши працювати в одному проєкті, зможе погасити кредит, і потім у нього з’явиться бажання працювати в другому, третьому…

“При цьому ми орієнтуємося не лише на великих замовників. Особливість нашої компанії в тому, що ми готові працювати з проєктами починаючи від €20 тис. Мінімальна кредитна лінія, яка в нас відкрита зараз, – €50 тис. Це невелике фермерське господарство, яке придбало в нас комбайн”, – розповідає керуючий партнер Convex International.

Своїм успіхом Convex зобов’язана перш за все міжнародній команді молодих підготовлених професіоналів. За глибоким переконанням засновників компанії, інженери з України та Білорусі зовсім не поступаються своїм колегам з Німеччини, Франції чи Польщі. А їхні мотивація та прагнення до нового набагато перевищують ці риси їхніх іноземних колег.

За своєю структурою Convex є міні-концерном. У компанії запроваджено ротацію кадрів між країнами, що дозволяє працівникам отримати новий міжнародний досвід та забезпечує згуртування колективу.

Джерело: https://business.ua

Перегляди: 0