Головна Новини Наші новини Озимі зернові проти бур’янів: чим краще захистити посіви?

Озимі зернові проти бур’янів: чим краще захистити посіви?

Незвично високі температури цієї зими та відсутність снігового покриву в більшості регіонів дали можливість перезимувати численним бур’янам. І ослаблені озимі зернові культури наразі опинилися в зоні ризику: адже сегетальна рослинність уже впевнено конкурує з ними за світло, вологу та елементи живлення, що не може не вплинути на майбутній рівень врожайності.

Завдання кожного аграрія навесні – забезпечити посівам озимини безконкурентне середовище для росту та розвитку, – відзначає керівник агрономічного департаменту “UKRAVIT” Олександр Мигловець. – Тож гербіцидні обробки мають надзвичайно велике значення для забезпечення високої врожайності озимих зернових культур, особливо в поточному сезоні. Для надійного контролю забур’яненості я б рекомендував віддати перевагу системним препаратам: адже завдяки своєму механізму дії вони швидко та ефективно знищують небажану рослинність, і культурні рослини можуть безперешкодно розвиватися і споживати усі необхідні елементи живлення“.

Найкращим вибором в умовах сезону – 2020, на його погляд, є гербіциди Агент (2,4-Д 2-етилгексиловий ефір, 452 г/л, у кислотному еквіваленті, 300 г/л + флорасулам, 6,25 г/л) та Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л).

Агент здатен контролювати широкий спектр однорічних, у тому числі стійких до 2,4 Д, та деяких багаторічних дводольних видів бур’янів. Він характеризується швидкою дією на бур’яни, що особливо важливо в умовах нетипової зими, яку ми мали в цьому році. Препарат має досить широке “технологічне вікно” застосування – до другого міжвузля включно і може вноситися у ширшому інтервалі температур порівняно з іншими препаратами на основі 2,4 Д. При цьому він не має післядії на наступні культури у сівозміні.

Вейрон застосовується для ефективного знищення однорічних і деяких багаторічних бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин, і є незамінним у контролі падалиці соняшника (звичайної, стійкої до трибенурон-метилу, імазамоксу та імазапіру), а також підмаренника чіпкого – навіть у перерослій фазі (до 14 кілець), що є доволі поширеним на всій території України. Однією із головних переваг даного гербіциду є надзвичайна толерантність до зернових культур, а також широке “технологічне вікно” застосування – від початку кущення до прапорцевого листка включно. Якщо ж ваші поля потерпають ще й від злакових бур’янів, препарат чудово поєднується із протизлаковими гербіцидами. Та головне, наголошує Олександр, обробка має бути проведена своєчасно – тільки так аграрій може розраховувати на щедрий врожай та успішний сезон.

Перегляди: 0