Головна Новини Ринок України Зростаючі пагінці ягідної кооперації

Зростаючі пагінці ягідної кооперації

Понад 4 роки компанія “Данон” в Україні опікується розвитком власної сировинної бази на Тернопільщині для виробництва полуничних йогуртів. Партнером для реалізації проекту “Розвиток полуничних кооперативів” у с. Лосятин став місцевий кооператив “Лосятинське молочне джерело”,  що створений на базі земельних паїв селян й забезпечує виконання вимог технології вирощування, збирання, зберігання та реалізації сортової полуниці. За умовами проекту компанія сприяла закупівлі кооперативом обладнання для обробки землі, авторефрижератора для перевезення ягід та обладнання холодильного приміщення для зберігання продукції. Угода між Компанією “Данон” та кооперативом передбачає вільний продаж селянами 20% вирощеного врожаю на ринку та 80% – продаж на переробку в молокопродукти.

Технологія вирощування сучасної полуниці вимагає крапельного поливу не менше 100 куб. м на гектар за тиждень протягом сезону (червень-жовтень) в разі звичайної кількості  опадів для Тернопільщини. Тому наявність близького (до 1 км ) до поля водоймища є необхідною запорукою успішного поливу ягідного врожаю. Для збереження вологи ґрунту та зменшення росту бур’янів грядки вкриваються  чорною поліетиленовою плівкою, під якою прокладаються лінії крапельного зрошення. У дотриманні сівозмін землеробам допомагає пшениця, що засівається на поле після 3-річного його використання під полуницю. Наразі площа полуничного поля складає понад 23 га, а планується використовувати під ягоди до 42 га. Врожайність складає 9-12 т/га. Найближчим часом кооператив планує спробувати висадити кілька гектарів високоврожайних сортів малини.

До збору врожаю залучається біля 200 місцевих мешканців, які протягом сезону мають можливість заробити значно більше, ніж середня зарплата на Тернопільщині. В свою чергу це збільшує товарообіг у районі. Надходження додаткових коштів у місцевий бюджет, за словами голови сільради, це  дозволило оновити дороги у с. Лосятин, зробити капітальний ремонт дитячого садка та клубу.      

Співробітництво з Компанією “Данон” значно пришвидшило розвиток кооперативного руху та фермерського ягідного господарства: п’ять сімейних ферм зі Львівщини та Тернопільщини на умовах спів фінансування вже вирощують полуницю та зберігають урожай у холодильній камері кооперативу. Крім технології вирощування ягід фермери отримали алгоритм розвитку свого бізнесу та усі переваги гуртової компанії, а саме:

  • зниження закупівельної ціни розсади полуниці
  • здешевлення витрат на аналіз ґрунтів та закупівлю добрив, засобів захисту рослин
  • поліпшені умови зберігання охолодженої полуниці
  • додаткові можливості збуту своєї продукції

Таким, чином в результаті реалізації проекту “Розвиток полуничних кооперативів” користь отримали усі його учасники. Класична вертикальна структура ведення бізнесу “виробник-переробник-споживач” під егідою Компанії “Данон” в Україні черговий раз підтвердила свою ефективність.

Перегляди: 0