Головна Новини Ринок України Вартість українського меду є однією з найнижчих у світі

Вартість українського меду є однією з найнижчих у світі

Ціна на український мед є однією з найнижчих у світі – лише $1,98/кг.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на ФАО, на цьому наголосила експерт ФАО Анна Бурка.

За її словами, це пояснюється тим, що, по-перше, 99% усього меду експортується в бочках – тобто, без упаковки, без бренду та фактично без доданої вартості.

Середня ціна такого меду в 2017 році на європейському ринку не перевищувала $2/кг, а на ринку США – $1,8.

По-друге, близько 90% українського меду, що експортується – це мед соняшнику, а без різноманіття сортів меду важко сподіватися на вищу ціну.

“Такий підхід не дозволяє використати ті сучасні споживацькі тренди, що панують на ринках Європи та можуть принести експортерам додаткову виручку”, – зауважила експерт.

За словами Анни Бурки, європейські споживачі шукають інноваційні продукти з новими цікавими смаками: з прянощами, з горіхами та ягодами, травами, гострий мед із перцем, різноманітні види крем-меду. Органічна продукція також є безумовним фаворитом ринку – разом із монофлорними сортами меду.

Вихід на експорт у спеціалізовані магазини та торгові мережі з упакованим товаром принесе велику маржу: європейські ціни на квітковий мед – близько 5,3 євро/кг, на крем-мед – 6,6 євро/кг. Органічний мед коштує набагато дорожче: квітковий – 13,3 євро/кг, а монофлорна акація – 14,1 євро/кг.

Перегляди: 0