Головна Новини Ринок України Експорт цибулі з України з початку 2018/19 МР зріс у 8 разів

Експорт цибулі з України з початку 2018/19 МР зріс у 8 разів

За перші чотири місяці 2018/19 маркетингового року (з липня по жовтень 2018 року включно) Україна експортувала 12 тис. тонн цибулі, що у 8,5 разів перевищило обсяг експорту за той же період попереднього сезону.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, за чотири місяці Україна вже відвантажила на зовнішні ринки більше цибулі, ніж за весь попередній сезон, коли було вивезено близько 11 тис.тонн продукції.

За цей період виручка від експорту цибулі українськими фермерами склала $3,6 млн. За кожен з останніх двох місяців Україна стабільно відвантажує на експорт не менше 3 тис. тонн цибулі, істотно випереджаючи темпи експорту попереднього сезону.

При цьому імпорт цибулі також збільшився і досяг за перші чотири місяці поточного сезону 4,9 тис. тонн. У жовтні ж імпорт цибулі в Україні взагалі перевищив експорт, що зробило країну нетто-імпортером цих овочів.

Однак позитивним моментом було те, що в Україну ввозилася порівняно недорогацибуля з Центральної Азії: Казахстану і Узбекистану, а також з Азербайджану. В той же час власну цибулю українські виробники продавали значно дорожче на експорт.

На сьогоднішній день ціни на цибулю в Україні досить високі, щоб стимулювати імпорт з країн Центральної Азії. При цьому вони вже зараз занадто високі, щоб експортувати продукцію в ЄС.

На думку учасників ринку, ціни на цибулю найближчим часом зростати не будуть, щоб не спровокувати надлишковий імпорт та обвал внутрішніх оптових цін на цибулю.

Перегляди: 1