Головна Новини Ринок України Імпорт свинини в 2018 році може зрости в 5,4 раза

Імпорт свинини в 2018 році може зрости в 5,4 раза

За січень-жовтень 2018 року Україна імпортувала 23,4 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней сукупною вартістю $43,2 млн.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації свинарів України, цей обсяг уже більше ніж учетверо перевищив імпорт за весь 2017 рік – 5,6 тис. тонн на суму $10 млн.

Імпорт свинини пожвавився через зменшення внутрішньої пропозиції. Як наслідок – ціни на м”ясо вітчизняного походження були вищі, ніж на іноземну сировину.

“Враховуючи середньомісячну активність завезення свинини упродовж ІІ півріччя, сукупний річний імпорт такої м”ясної сировини може сягнути 30 тис. тонн”, – прогнозують в АСУ.

При цьому внутрішні закупівельні ціни на свинину живою вагою на початку листопада опустилися нижче “бар’єрної” позначки – прохідної ціни для свинини європейського походження. Це може дещо послабити зацікавленість вітчизняних операторів в імпортній сировині.

Товарна структура імпорту свинини цього року відчутно урізноманітнилась. Так, у 2017 році понад дві третини сукупних обсягів імпорту припадало на морожену сировину, а 60% свинини, яку завозили до України, було представлено свинячими тримінгами. При цьому питома вага охолодженої свинини не перевищувала 20%.

У 2018 році охолоджені півтуші складають п’яту частину від імпорту свинини, ще 28% – це охолоджена свинина в елементах. Морожене м’ясо займає в товарній структурі імпорту менше половини. Інша обвалена заморожена свинина досі користується популярністю серед вітчизняних м’ясопереробників, проте все частіше під цим кодом постачають не тримінги, а обвалені корейку, шию, лопатку чи окіст.

Перегляди: 0