Головна Новини Ринок України Експорт української цибулі в січні-листопаді 2018 р. зріс у 5,6 раза

Експорт української цибулі в січні-листопаді 2018 р. зріс у 5,6 раза

За листопад 2018 року з України експортовано 0,9 тис. тонн цибулі, що на 7% більше, ніж у листопаді 2017 року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, загальний експорт з початку сезону (липень-листопад) вже досяг 13 тис. тонн і перевищив експорт за той же період минулого року в 5,6 раза.

Водночас імпорт цибулі також зріс (в 4,6 раза) і склав 8,2 тис. тонн. Цікаво відзначити, що в листопаді імпорт цибулі в Україні вже перевищував експорт в 3,6 раза, хоча в жовтні обсяги експорту та імпорту були приблизно однаковими.

На даний момент Україна досить ефективно користується унікальними ринковими можливостями, які складаються на ринку цибулі. Не дивлячись на високі внутрішні ціни, продукцію вдається експортувати до Євросоюзу, тому що ціни на цибулю в ЄС набагато вище. При цьому українські трейдери активно закуповують цибулю в країнах Центральної Азії і в Азербайджані, де вона коштує набагато дешевше, ніж в Україні.

З іншого боку, існує певний ризик, що в лютому – березні на ринок почне надходити дешева цибуля з Єгипту і країн Південної Півкулі, а в Україні її запаси як і раніше будуть дуже високими, тому що зараз більшість фермерів закладає цибулю на тривале зберігання.

Перегляди: 1