Головна Новини Ринок України ВР відправила на доопрацювання законопроект про боротьбу з рейдерством в АПК

ВР відправила на доопрацювання законопроект про боротьбу з рейдерством в АПК

Верховна Рада відправила на повторне друге читання проект закону “Про внесення змін у Земельний кодекс України та деякі інші законодавчі акти щодо протидії рейдерству”.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на УНІАН, закон, зокрема, передбачає посилення адміністративної відповідальності для реєстраторів у разі вчинення ними незаконних дій при реєстрації і зобов’язує уряд провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про яких відсутня в земельному кадастрі.

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч зазначив, що за час підготовки законопроекту до другого читання до комітету надійшло 188 пропозицій і правок.

Також він зазначив, що цей законопроект спрямований на посилення недоліків в законодавстві з метою боротьби з рейдерством.

“Власникам земельних ділянок та учасникам господарських товариств надається можливість встановлення за власною ініціативою обов’язковість нотаріальної форми всіх документів щодо транзакцій з цими об’єктами. Це буде вноситися в земельний реєстр. Це буде відбуватися добровільно через підписання власниками відповідної вимоги у нотаріуса. Це дозволить застрахувати себе від підробки підпису на договорах оренди землі”, – сказав він.

Кулініч зазначив, що закон зобов’язує уряд за кошти держбюджету провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про яких відсутня в земельному кадастрі.

“Мова йде про 20% від загальної кількості сформованих земельних ділянок. Це близько 8 мільйонів земельних ділянок. Відомості про них є лише в паперовій формі, і в земельному кадастрі вони не відображаються. Рішення цієї проблеми унеможливить безліч рейдерських схем, у тому числі подвійну реєстрацію договорів оренди землі”, – зауважив він.

Перегляди: 0