Головна Новини Ринок України ДФС ініціює звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових та олійних

ДФС ініціює звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових та олійних

Державна фіскальна служба запропонувала звільнити від сплати ПДВ операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових культур, насіння олійних та олій рослинного походження.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу ВАР, за попередніми розрахунками, у випадку реалізації цього рішення втрати аграрного сектору складуть близько 50 млрд грн.

Натомість ДФС пропонує частково компенсувати завдані збитки за рахунок державної підтримки, що, як свідчить досвід попередніх років, працюватиме лише на папері, у той час, коли сільгоспвиробники цих грошей не побачать.

“Минулого року аграрний сектор зіткнувся з проблемою “олійних правок”, коли малий та середній аграрний бізнес намагались позбавити відшкодування ПДВ при експорті олійних. Тепер же ДФС ініціює звільнення від оподаткування ПДВ операцій з реалізації зернових та олійних культур, а не лише сої та ріпаку, як торік. Крім того, під удар потраплять не тільки експортні, але і операції всередині країни. Це завдасть нищівного удару по аграріям”, – зазначив голова ВАР Андрій Дикун.

Справа в тому, що наразі сільгоспвиробники закладають в ціну товару сплачений ПДВ у розмірі 20%. У разі скасування оподаткування, аграрії також звільнятимуться від бюджетного відшкодування суми сплаченого податку. Це, в свою чергу, призведе до фінансових втрат аграріїв та збільшення собівартості виробленої продукції. В результаті сільгоспвиробникам буде невигідно експортувати зернові та олійні, оскільки ціни на світовому ринку при цьому залишатимуться незмінними. А зростання пропозиції всередині країни призведе до зниження закупівельних цін на ці культури на внутрішньому ринку.

Фіскальна служба визнає, що відповідний крок призведе до втрат виробників зернових та олійних, а тому пропонує задля часткової компенсації збитків запровадити державну підтримку. Однак 2018 рік довів неефективність діючих механізми розподілу дотацій для АПК. Так, згідно з даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, станом на 27 грудня 2018 року передбачені програми були виконані лише на 31% – з формально виділених аграріям 6,354 млрд грн сільгоспвиробники отримали лише 1,951 млрд грн.

Всеукраїнська Аграрна Рада підкреслює, що постійні спроби грабунку сільгоспвиробників призводять до зриву злагодженої роботи агропромислового комплексу, який є локомотивом розвитку вітчизняної економіки та генерує 42% валютних надходжень до бюджету й близько 17% ВВП України.

Перегляди: 1