Головна Новини Ринок України В Україні та Польщі дорожчають яблука

В Україні та Польщі дорожчають яблука

На ринках України та Польщі почали поступово зростати ціни на яблука.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, на найбільшому в Західному регіоні України гуртовому ринку ОРСП “Шувар” у Львові, від початку тижня було зафіксоване зростання ціни в межах 10-15% на всі головні сорти яблук. Ціни на польському ринку “Броніше” у Варшаві зросли ще більше – одразу на 15-20%.

“Ціни на яблука в січні часто зростають, але це не гарантує того, що така тенденція триватиме до кінця сезону. Яблука в Україні досить багато, деякі господарства ще не відкривали сховищ, а ми вже мали досвід, коли в квітні яблуко навіть дешевшало під впливом збільшення пропозиції від фермерів, які до останнього сподівались на кращу ціну”, – зауважила керівник проекту “Інфо-Шувар” Тетяна Гетьман.

За даними “Інфо-Шувар”, цього сезону завдяки низьким цінам Україні вдалось збільшити експорт яблука в листопаді до 6 тис. тонн, але вже в грудні обсяги продажу на зовнішньому ринку знизились до 5,3 тис. тонн. Фахівці пов’язують це із посиленням конкуренції з боку Польщі та інших країн ЄС на головних зовнішніх ринках збуту українського яблука.

До того ж, в Україні досить мало якісного яблука, яке могло б впевнено експортуватись на віддалені ринки збуту.

Однак, за результатами першої половини сезону, Україна експортувала майже 19 тис. тонн яблука і цей показник можна вважати рекордним, принаймні, за останні 4 сезони. Суттєво збільшилась і географія поставок яблук, серед головних покупців збільшилась частка країн Близького Сходу, хоча, головним офіційним каналом продажів, як і раніше лишається Білорусь.

Перегляди: 0