Головна Новини Ринок України Мінекономрозвитку радить президенту ветувати продовження мораторію на продаж землі

Мінекономрозвитку радить президенту ветувати продовження мораторію на продаж землі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі Порошенко запропонував президентові ветувати законопроект про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку, 23 січня перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів підписав висновок Мінекономрозвитку про закон України №2666-VIII, яким продовжується заборону на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. У висновку Мінекономрозвитку пропонує президенту України застосувати право вето.

У відомстві зазначили, що статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном. Право приватної власності (в тому числі і на земельні ділянки) є непорушним. Крім того, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що абсолютна заборона на продаж або інший спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Зазначається, що, за оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на 0,6-1,6 процентних пунктів додатково і дозволило б залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій в рік, стимулювати розвиток сільськогосподарського і фінансового секторів і сільській місцевості.

У прес-службі додали, що відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 мільйона українців-власників земельних паїв.

Перегляди: 0