Головна Новини Ринок України Кабмін дозволив вивезення пестицидів в ЄС для екологічно безпечної утилізації

Кабмін дозволив вивезення пестицидів в ЄС для екологічно безпечної утилізації

Кабінет міністрів України оприлюднив постанову про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, тим самим дозволивши вивезення пестицидів за кордон для екологічно безпечної утилізаці.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Європейської Бізнес Асоціації, відповідну постанову Кабміну було опубліковано 19 лютого на сайті урядового порталу.

“Так склалося, що на сьогодні в Україні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів як пестициди. До 2015 року вони експортувалися в країни ЄС, зокрема, в Польщу, Великобританію та Францію, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення засобів захисту рослин (ЗЗР). Але через законодавчі прогалини механізм транскордонних перевезень в рамках Базельської конвенції у нас був заблокований”, – зауважив координатор Агрохімічного комітету асоціації Віктора Погорілого.

У зв’язку з цим Міністерство екології та природних ресурсів не надавало висновку на транскордонне перевезення непридатних пестицидів, що призвело до накопичення великої кількості таких відходів на території України.

“Тому на сьогодні, коли постанова вже опублікована, Мінекології отримало необхідне законодавче обґрунтування для видачі відповідних документів на здійснення транскордонних перевезень непридатних засобів захисту рослин на утилізацію. Йдеться про укладення і повідомлення, які будуть видаватися компанії протягом 10 робочих і 60 календарних днів відповідно”, – відзначили в асоціації.

Перегляди: 0