Головна Новини Ринок України У 2018 році зовнішньоторговельний обіг товарами АПК між Україною та ЄС установив...

У 2018 році зовнішньоторговельний обіг товарами АПК між Україною та ЄС установив рекорд

У 2018 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом встановила рекорд, наблизившись до $9 млрд, що на 11,4% перевищило показник 2017 року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, додатне сальдо для України становило $3,6 млрд.

Головними європейськими партнерами для України залишились Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія і Франція. Ці країни створюють близько 73% сумарного вітчизняного торгівельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Продовжують зміцнюватись зв’язки України з Бельгією та Великою Британією. Торік обсяги торгівлі сільгосппродукцією з ними збільшились до $509 млн та $303 млн.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн – членів ЄС на суму майже $2,7 млрд. Це на 18% більше ніж 2017 року.

В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів.

У 2018 році Україна найбільше – $309 млн – витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних.

У групі продуктів “какао-боби, шоколад”, імпортувався переважно шоколад. На солодощі у 2018 році було витрачено $174 млн. Поставки з Європи тютюну і виробів з нього становили $173 млн. Обсяги поставок на український ринок м’ясної продукції склали $157 млн.

Насіння олійних закупили на $141 млн, а залишків та відходів – продуктів для годівлі тварин – на $179 млн.

Поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили торік $6,3 млрд. д Понад 80% з них припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків та відходів.

Перегляди: 0