Головна Новини Ринок України Цього року АМПУ інвестує 16 млрд грн у п’ять нових проектів

Цього року АМПУ інвестує 16 млрд грн у п’ять нових проектів

У 2019 році Адміністрація морських портів України (АМПУ) планує завершити виконання власних зобов’язань по п’яти великим інфраструктурним проектам в п’яти портах.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу АМПУ, велика частина проектів спрямована на збільшення потужностей з перевалки аграрної продукції.

“Вони реалізуються в рамках державно-приватного партнерства: АМПУ інвестує кошти в днопоглиблення або реконструкцію гідротехнічних споруд (причалів), а бізнес вкладає гроші в розвиток терміналів, модернізацію і збільшення їх потужностей і конкурентоспроможності”, – зазначив керівник АМПУ Райвис Вецкаганс.

Зокрема, в 2019 році планується завершити реконструкцію причалу 1-з в Одеському порту. Проект передбачає зведення нового зернового термінала за рахунок приватних інвестицій компанії “Бруклін-Київ” і Louis Dreyfus.

У Маріупольському порту фінішує реконструкція причала №4, біля якого ДП “Маріупольський морський торговельний порт” планує запустити восени першу чергу сучасного зернового термінала. У порту Миколаєва буде завершено будівництво причалу №8, під нові потужності з перевалки зерна та олії.

Також близькі до завершення масштабні проекти щодо днопоглиблення. У порту Чорноморськ вже реконструйований підхідний канал і завершуються роботи на акваторії 1-го ковша Сухого лиману.

“Це дозволить збільшити можливості обробки зернових та олійних вантажів для підприємств Kernel і Risoil, які інвестують в розвиток власних потужностей, а також інших операторів, які працюють в порту. Проект передбачає, що Чорноморськ зможе приймати судна класу Panamax і post-Panamax”, – зауважили в АМПУ.

Крім цього, триває капітальне днопоглиблення в порту Південний. У перспективі збільшення глибин до 21 м зробить його одним з найглибших портів Чорного моря. Планується завершення реконструкції підхідного каналу та підходів до причалів №5 і 6, що підвищить конкурентоспроможність державного стивидора “Морський торговельний порт Южний”.

Цього року АМПУ почне підготовку до реалізації ще двох масштабних проектів. Так, в Одеському порту в партнерстві з компаніями СМА CGM, які входить до трійки світових лідерів контейнерних перевезень, і “Бруклін-Київ” передбачена реконструкція причалів №13-з і 14-з. Проект передбачає збільшення обсягів перевалки контейнерів на 50 тис. TEU на рік.

У порту Миколаєва планується реконструкція причалу №0, спільно з COFCO – найбільшої китайської продовольчої компанії. За підсумками реалізації проекту потужності з обробки зернових та олійних вантажів збільшаться до 4 млн тонн на рік.

Перегляди: 0