Головна Новини Ринок України Наступного сезону українські фермери планують збільшити виробництво моркви

Наступного сезону українські фермери планують збільшити виробництво моркви

У новому сезоні овочівники планують розширення посівних площ, не дивлячись на те, що у всіх уже є негативний досвід різкого падіння цін на продукцію в сезоні, що йде після успішного.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, сезон 2018/19 років складається дуже вдало для українських овочівників. Відпускні ціни на більшість видів овочів залишаються високими протягом усього сезону і маржа у цього бізнесу висока, як ніколи.

“Це змусило багатьох, навіть досвідчених городників задуматися над розширенням площ, не дивлячись на те, що у всіх уже є негативний досвід різкого падіння цін на продукцію в сезоні, який слідує за успішним. Овочівництвом стали активно цікавитися ті, хто раніше не вирощував овочі. Тому купити насіння овочів перспективних гібридів іноземної селекції в даний момент в Україні вже практично неможливо”, – зауважили аналітики.

Найбільш парадоксально складається ситуація з морквою. У поточному сезоні ціни на неї зросли найменш істотно з усіх інших овочів. Більш того, вже кілька тижнів поспіль ціни на моркву мають тенденцію до зниження. З початку 2019 року оптова ціна на моркву знизилася з 7,5 грн/кг до 6,7 грн/кг і тенденція падіння цін зберігається.

При цьому ціна на моркву в даний момент всього на 7% вище, ніж роком раніше, і не можна виключити, що до кінця місяця ціни вже будуть нижче, ніж роком раніше. У той же час ціни на цибулю ріпчасту в даний момент в чотири і більше разів вище, ніж роком раніше, а ціни на картоплю – на 60-80% вище.

Однак саме по моркві у виробників дуже серйозні плани по розширенню виробництва. Вони впевнені, що зможуть в наступному році різко наростити експорт моркви, інвестувавши в нові сорти, зберігання, мийку, сортування, упаковку і навіть гідрокулінг моркви.

“Багато овочівники заявляють, що собівартість вирощування моркви становить від 1 до 1,5 грн/кг. Якщо врахувати, що вже майже два сезони ціна на неї тримається в районі 6-7 грн за кг, маржинальність виробництва продукції виходить дуже навіть непоганий, і багато хто просто не вірить, що ціна може впасти нижче собівартості. Хоча це вже траплялося неодноразово в минулому”, – зауважила керівник проекту EastFruit Катерина Звєрєва.

Перегляди: 1