Головна Новини Ринок України З початку року оптові ціни на десертні яблука знизились на 17%

З початку року оптові ціни на десертні яблука знизились на 17%

Оптові ціни на десертні яблука на ринку України знизилися в середньому на 17% за два з половиною місяці 2019 року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, основною причиною зниження цін на яблуко стало істотне перевищення пропозиції яблука над попитом на нього на внутрішньому ринку при одночасному дефіциті яблука експортної якості.

“Як ми і прогнозували ще в серпні 2018 року, ціни на яблука зараз вже нижче, ніж в період збирання продукції, що є досить нетиповою ситуацією для яблучного ринку України. Адже багато садівників вважають, що ціна на яблука час їх зберігання повинна обов’язково рости, мотивуючи це тим, що витрати на зберігання яблук також, нібито, ростуть. Однак витрати на виробництво і зберігання жодним чином не впливають на ціну продукції – на ціну можуть впливати тільки попит і пропозиція. Ми прогнозуємо, що оптові ціни на яблуко на українському ринку в найближчі тижні можуть продовжити зниження”, – зауважив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Лідером за темпами падіння цін був український сорт яблук Ренет Симиренка. З початку року яблука цього сорту подешевшали на 29%. Продати Ренет Симиренка на експорт було складніше за все, так і на внутрішньому ринку попит на нього був недостатньо високим.

Трохи менш істотно подешевшали яблука сортів Айдаред і Джонаголд, але їх продажу також були утруднені, тому що українські споживачі віддавали перевагу більш сучасні сорти яблук. Найменше – на 12-15% знизилися ціни на яблука сортів Голден Делішез і Гренні Сміт.

“Ці сорти добре експортуються, і на внутрішньому ринку на них також зберігається високий рівень попиту. Правда кількість яблука, зберіг необхідні для експорту кондиції до березня, в сховищах України дуже швидко знижувався навіть серед сортів, придатних для експорту”, – коментують аналітики.

Найбільш дешевими сортами яблук на внутрішньому ринку України з популярних сортів у даний момент є яблука сортів Ренет Симиренка, Айдаред і Джонаголд. Оптова ціна на них коливається від 4 до 5 грн/кг ($0,15-0,16 за кг). Інші сорти, які не відносяться до популярних, можна придбати у фермерів навіть по 3 грн/кг ($0,11 за кг). Цікаво також відзначити, що виробники яблучного концентрату як і раніше не завершили сезон переробки яблука, тому що пропозиція продукції продовжує залишатися досить високим.

Перегляди: 0