Головна Новини Ринок України Цього року Україна збере більше яблук експортної якості

Цього року Україна збере більше яблук експортної якості

У західних регіонах України цієї весни спостерігалися проблеми із запиленням яблуневих садів внаслідок дощової та холодної погоди під час цвітіння, що, безсумнівно, негативно відбилося на врожайності садів.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації, екстремальні погодні умови минулого року також можуть позначитися і на якості яблука.

Крім того, свою роль на розвиток ринку яблука відіграє й той факт, що в Україні занадто багато екстенсивних і напівінтенсивних садів, які в минулому сезоні принесли власникам одні збитки. У результаті частина садів була розкорчована, хоч і менша, ніж спочатку про це заявляли садівники.

Ті ж, що залишилися, в надії на більш високі ціни, в цьому році не забезпечать торішньої врожайності, так як багато з цих садів страждають періодичністю плодоношення. А навантаження на дерева в минулому році було високим.

При цьому аналітики проекту підкреслюють, що основний обсяг товарного яблука виробляється саме в західних регіонах України, тому, в сукупності всі ці фактори знизять урожай десертного яблука приблизно на 90-110 тис. тонн, що чимало для масштабів України, яка за весь сезон зможе експортувати лише близько 65 тис. тонн яблука, з якого значна частина – це промислове яблуко для переробки на сік і яблучний концентрат.

“Однак є й інший, протилежний фактор – це зростання врожайності в нових інтенсивних садах, які були закладені з 2013-го по 2018-ий роки. Таких садів дуже багато, і вони лише виходять на повне плодоношення. За нашими оцінками, зростання врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати від негативних факторів, наведених вище. А це означає, що, на відміну від Польщі, якісного яблука в Україні в 2019 році буде зібрано більше, а неякісного менше, що є гарною новиною для експортерів”, – каже головний аналітик УПОА Семен Крамаренко.

Останніми роками дуже активно розширюються площі яблуневих садів в центральних і східних регіонах України, де умови для отримання яблук преміальної якості навіть кращі, ніж в західних областях. Тут також сконцентровані більші садівничі проекти, в той час як в західних регіонах дуже багато дрібних і середніх виробників. Саме в центральних і східних областях України умови для отримання врожаю яблук у травні цього року були прекрасними.

Перегляди: 0