У 2019 році Україна виробить продукції тваринництва на 70,5 млрд грн

12:14 | ПроАгро Груп

Обсяги виробництва продукції тваринництва у 2019 році формуватимуться під впливом скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення.

Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 70,5 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 0,8% більше, ніж торік.

За збереження до кінця року поголів’я корів, овець та кіз у господарствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса - вирощування худоби і птиці - у 2019 році прогнозуються на рівні 3442 тис. тонн, що на 2,7% перевищить минулорічні показники.

Втім, позитивний результат буде досягнутий виключно за рахунок збільшення обсягів виробництва м’яса птиці. Очікується, що його буде вироблено 1889,3 тис. тонн, тобто на 7,4% більше, ніж 2018 року. Найбільше - на 4,7% - зменшаться обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби. Вони становитимуть 523,5 тис. тонн.

При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено на 1,2% менше, ніж торік - 967,5 тис. тонн. Виробництво м’яса овець та кіз продовжить зменшуватися і становитиме 26,5 тис. тонн, що на 4% менше показників 2018 року.

Зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 2014 року його виробництво скоротилося майже на 11%. У 2019 році прогнозується отримати 9912,3 тис. тонн молока, тобто на 1,5% менше, ніж торік.

Щодо виробництва яєць збережеться тенденція зростання виробництва, яка намітилася у 2017 році. За розрахунками Інституту аграрної економіки, яєць у 2019 році прогнозується одержати 16,7 млрд шт., тобто на 3,4% більше, ніж торік.

Виробництво вовни продовжить скорочуватися. Цього року воно зменшиться на 3,9% - до 1,8 тис. тонн.