Головна Новини Ринок України Наступного сезону урожай промислового яблука в Україні скоротиться

Наступного сезону урожай промислового яблука в Україні скоротиться

У наступному сезоні урожай промислового яблука в Україні скоротиться, в той час як виробництво якісного яблука зросте.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації (УПОА), така ситуація зумовлена збільшенням урожайності в нових інтенсивних садах, які були закладені починаючи з 2013-го по 2018-й рік. Таких садів доволі багато, і вони лише починають виходити на повне плодоношення.

“За нашими оцінками, збільшення врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати, які були викликані несприятливими погодними умовами в західних регіонах країни і розкорчуванням садів після збиткового сезону”, – зауважив аналітик УПОА Семен Крамаренко.

В 2018 році в Україні було зібрано 1,46 млн тонн яблук, з яких 0,51 млн тонн припадає на промислові підприємства, а 0,95 млн тонн – на господарства населення.

До того ж, експерти оцінюють потенціал збору яблук для переробки на приватних присадибних ділянках та насадженнях вздовж доріг в 400 тис. тонн.

“Це ті дані, які, зазвичай, не враховує офіційна статистика. Якщо врахувати потенційний експорт і споживання яблук в країні, то теоретично, пропозиція промислового яблука в сезоні 2018/2019 могла досягти 1 млн. тонн”, – зауважив економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак.

Перегляди: 0