Головна Новини Ринок України За п’ять років поголів’я свиней у господарствах населення України може скоротитись на...

За п’ять років поголів’я свиней у господарствах населення України може скоротитись на 35%

За п’ять років кількість свиней у господарствах населення України може скоротитися до 1,7 млн голів, або на 35%.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації “Свинарі України”, про це повідомила президент АСУ Оксана Юрченко.

За її словами, наразі на присадибний сектор припадає понад 40% загального свинопоголів’я в Україні.

“Упродовж останніх п’яти років кількість свиней у домогосподарствах населення скорочується в середньому на 7,5% на рік. Так, у 2015 році свинопоголів’я у присадибному секторі налічувало 3,6 млн голів, цьогоріч воно дорівнює 2,6 млн”, – зауважила Оксана Юрченко.

Вона підкреслила, якщо така тенденція збережеться, до 2025 року в особистих господарствах громадян кількість свиней зменшиться до 1,7 млн голів.

Одним з чинників, що сприяють такому розвитку подій є епізоотична ситуація щодо АЧС в країні, а також відсутність ідентифікації тварин у господарствах населення та низький рівень біобезпеки.

У разі підозри на африканську чуму, власники таких свиней намагаються якнайшвидше їх збути, що сприяє поширенню хвороби. Продаж неідентифікованих подвірно забитих свиней на стихійних ринках, у свою чергу, ускладнює контроль епізоотичної ситуації в країні.

Крім того, з 1 січня 2025 року в Україні набуде чинності положення щодо заборони на реалізацію на ринках тварин, які забиті подвірно: до продажу допускатимуть лише свинину, забиту на сертифікованих бійнях.

Перегляди: 1