Головна Новини Ринок України В Україні знову почала зростати вартість цибулі

В Україні знову почала зростати вартість цибулі

Ціни на українську цибулю цього тижня знов почали зростати.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, поштовх цьому дав стабільно зростаючий попит на українську цибулю в країнах ЄС.

“Врожай ранньої цибулі в країнах ЄС сьогодні страждає через аномальну спеку, перехідні запаси цибулі 2018 р. в європейських сховищах є мізерними. Україна – найближчий постачальник ранньої цибулі для цього регіону, тому не дивно, що європейські трейдери звернулись одразу до наших фермерів”, – розповіла керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

Станом на 4 липня в господарствах Півдня рання цибуля експортної якості тільки на цьому тижні подорожчала в межах 15-20%. Наразі українські фермери її продають за ціною 6,0-6,5 грн/кг (0,20-0,22 євро/кг). Найбільші обсяги української цибулі скуповують Польща, Чехія, Румунія та Молдова.

“На внутрішньому ринку цибуля продається не так активно, як на експорт, в тім в Україні ціни теж зростають. Крім зовнішнього попиту подорожчання обумовлено сезонним фактором: збирання розсадної цибулі закінчується, а перша рання посівна цибуля з’явиться на ринку не раніше, ніж за тиждень”, – повідомили виробники Херсонсьої області.

На гуртовому ринку ОРСП “Шувар” цибулю продають по 7,5-9 грн/кг (0,25-0,31 євро/кг). На ринку Польщі рання цибуля коштує 0,40-0,45 євро/кг.

Рік тому цибуля в Україні коштувала мінімум в 1,5 раза дешевше.

Перегляди: 0