Головна Новини Ринок України В Україні почали зростати закупівельні ціни на молоко-сировину

В Україні почали зростати закупівельні ціни на молоко-сировину

На початку липня ціни на сировину в Україні продемонстрували зростання.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, найбільш динамічно змінювався екстрагатунок, середня ціна за який зросла до 9,49 грн/кг, що на 13 коп. вище, ніж в кінці червня.

“Ключовим фактором підвищення цін був зростаючий попит з боку переробників до цього ґатунку, що співпало також з сезонним коливанням у бік підвищення на світовому ринку. Адже останніми роками динаміка ціни на молоко в Україні змінилася і стала більш залежною від загальносвітової та схожою на неї. Це зумовлено суттєвим збільшенням експорту української молочної продукції на світовий ринок”, – зауважив аналітик АВМ Володимир Андрієць.

За його словами, оператори вже зараз адаптуються до нових вимог з введенням в дію наказу Мінагрополітики “Про гігієну молока та молочних продуктів” і намагаються втримати свої сировинні бази підвищенням закупівельних цін саме на якісне молоко”.

Основним завданням цього наказу є посилення вимог до безпечності молочної сировини і готових продуктів в цілому. Таким вимогам відповідає тільки молоко екстраґатунку, тому основна конкурентна боротьба серед переробників розгортається за таке молоко. Відтак, наказ по суті змушує виробників молока нарощувати його частку у виробництві. Тому і попит на молоко ґатунку екстра зростатиме.

Водночас намітилася тенденція до зростання цін і інших ґатунків. Зокрема, вищий додав у ціні 3 коп. і склав 8,93 грн/кг, а перший – 4 коп. з фіксацією ціни на рівні 8,71 грн/кг, у порівнянні з другою половиною червня.

Загалом, середньозважена ціна молока у липні склала 9,04 грн/кг. Вона зросла на 58 коп, що на 6,9% більше, ніж у липні минулого року. Надалі передбачається подальше поступове зростання цін на молоко.

Перегляди: 0