Головна Новини Ринок України Україна оновила рекорд з вартості свіжих томатів

Україна оновила рекорд з вартості свіжих томатів

Цього тижня ціни на українські помідори встановили новий рекорд.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, після останньої хвилі подорожчання ціни на червоні тепличні томати досягли показників 24-30 грн/кг ( 0,8-1,0 євро/кг), а рожеві та жовті сорти томатів на гуртових ринках України пропонуються сьогодні по 38-40 грн/кг (1,2-1,3 євро/кг).

На Півдні України фермери вже почали збирати ґрунтовий томат, перший урожай виробники пропонують по 15-17 грн/кг ( 0,5-0,56 євро/кг), такий рівень цін теж є безпрецедентно високим. Для порівняння, рік тому на гуртовому ринку ОРСП “Шувар” тепличний і ґрунтовий томат пропонувались мінімум в 2,5-3 рази дешевше.

“Зростання ціни до небачених показників в цьому сезоні пояснюється низкою факторів. По-перше, врожай помідорів страждає через погодні катаклізми. Господарства Закарпаття втратили частину врожаю через масове підтоплення теплиць. На Півдні сезон збирання ґрунтового томату затримується, а постійні перепади погоди сприяють розповсюдженню хвороб і , відповідно, негативно пливають на врожайність”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

За її словами, вже другий рік відчувається скорочення площ під ґрунтовим томатом, це є наслідком зменшення попиту з боку переробної галузі, яке розпочалось ще 4 роки тому. Попит на ґрунтовий томат в населення теж знижується, українці менше консервують і більше стали їсти свіжих салатів, для яких вони обирають помідори в ідеальному співвідношенні смаку та зовнішнього вигляду. Виростити такий томат у відкритому грунті сьогодні дуже важко.

За даними “Інфо-Шувар” останні 2 роки на ринку України ціни на томат в липні знижувались, мінімальних показників вони зазвичай досягали в першій половині серпня – сезон активної заготівлі.

Перегляди: 0