Головна Новини Ринок України Цього сезону Україна може збільшити імпорт полуниці

Цього сезону Україна може збільшити імпорт полуниці

У поточному сезоні Україна може збільшити імпорт замороженої суниці садової (полуниці) через дефіцит пропозиції місцевої сировини.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, сезон української ягоди в цьому році розпочався із запізненням і закінчився передчасно. Така ситуація є наслідком особливих погодних умов цієї весни і на початку літа.

“Сезон української суниці в цьому році тривав трохи більше місяця, тобто на 2-3 тижні менше, ніж в попередні 3-4 роки. Пізній початок – це наслідок прохолодної весни, а передчасне завершення пов’язане із екстремальними погодними умовами в червні, через які виробники Західного та Центрального регіонів отримали значно менший врожай, ніж рік тому. Якість ягоди була не найкращою знов таки через надмірну вологість в червні. У зв’язку із цим переробні підприємства не змогли заготовити потрібну кількість місцевої сировини і тому вимушені її імпортувати”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

В якості альтернативи українські переробні підприємства розглядають заморожену суницю виробництва Єгипет, така ягода в Україні пропонується сьогодні по 1,1-1,3 євро/кг. Єгипетською замороженою суницею компенсують дефіцит місцевої сировини і підприємства країн ЄС.

В той самий час на гуртових ринках потрохи з’являється “осіння” суниця, господарства Півдня та Закарпаття почали її збирати ще в кінці минулого тижня. Фермери кажуть, що цікавляться суницею переважно трейдери , які працюють на свіжому ринку. Станом на 23 липня 2019 року на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП “Шувар” суниця садова пропонується по 60-70 грн/кг (2,0-2,4 євро/кг), це на 30% дорожче, ніж рік тому.

“Обсяг пропозиції суниці поки що обмежений, але і попит стриманий. На ринку багато інших сезонних фруктів, головний сезон споживання суниці вже лишився позаду, до того ж ціни на ягоду є відносно високими”, – розповідають оператори майданчику ОРСП “Шувар”

За даними “Інфо-Шувар” середня вартість суниці садової на майданчику ринку “Шувар” в цьому сезоні становила 28 грн/кг, що майже відповідає показникам минулого врожайного року. Вже в першій половині червня 2019 року ціни на ягоду впали до найнижчих за останні 3 роки показників – 17-20 грн/кг (0,58-0,68 євро/кг). Обвал ціни був пов’язаний із необхідністю швидко продавати ягоду, яка мало дуже короткий термін реалізації через надмірну вологу. В кінці червня суниця коштувала в 2 рази дорожче, ніж в середині місяця.

Перегляди: 0