Головна Новини Ринок України У липні Україна збільшила імпорт свинини до 2,5 тис. тонн

У липні Україна збільшила імпорт свинини до 2,5 тис. тонн

Протягом січня-липня Україна імпортувала 13,6 тис. тонн свинини сукупною вартістю $25,7 млн, що на 11%, або 1,4 тис. тонн більше ніж за відповідний період минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації “Свинарі України”, протягом другого місяця літа імпорт свинини склав майже 2,5 тис. тонн, що суттєво перевищило активність зовнішніх постачальників протягом травня-червня.

М’ясопереробники-імпортери зазначали, що стимулом для активнішої закупівлі м’яса свиней за межами країни стало досить різке підвищення рівня внутрішніх цін на свинину на початку третьої декади місяця, що збільшило економічну привабливість імпортної сировини. Водночас імпорт свинини минулого місяця був у півтора раза меншим, ніж у липні минулого року.

Не зважаючи на пожвавлення імпорту, і оператори ринку, і експерти висловлюють сумніви щодо збільшення притоку імпортної м’ясної сировини. Зокрема, поступове підвищення цін на свинину в країнах ЄС може перерости у довгоочікуваний висхідний тренд, що разом зі зростанням митної вартості імпорту підвищує вхідні бар’єри для м’яса свиней з-за кордону.

“Нещодавно Україна вичерпала імпортні квоти на поставку безкісткової свинини з країн ЄС, втім до кінця року вітчизняні імпортери зможуть завезти ще 6,8 тис. тонн свинини без сплати мита” – зауважив президент “Всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса та м’ясопродукції” Василь Король.

За його словами, під цю квоту підпадає винятковр напівтуша та м’ясо на кістці, тоді як при завезенні обваленої свинини з країн ЄС вже накладатиметься ввізне мито в 10-12% (залежно від позиції).

З іншого боку, на безмитній основі Україна імпортує свинину з Канади у рамках угоди про вільну торгівлю. Проте за період з початку року звідти завезли менше 0,5 тис. тонн згаданої продукції.

“Якщо вітчизняні виробники свинини знайдуть оптимальний рівень цін, щоб залишатися конкурентними по ціні порівняно з постачальниками імпортної сировини, друга половина року може пройти без імпортного буму, який спостерігався у червні-листопаді 2018 року”, – додав Василь Король.

Перегляди: 0