Головна Новини Ринок України В Україні почали знижуватись ціни на картоплю

В Україні почали знижуватись ціни на картоплю

Ціни на картоплю в Україні нарешті почали знижуватись. Станом на 26 серпня 2019 року на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП “Шувар” картопля пропонується по 7-9 грн/кг (0,25-0,32 євро/кг), тобто менш ніж за тиждень ціна впала на 25%.

Нагадаємо, в департаменті “Аналітика” ОРСП “Шувар” прогнозували зниження ціни на картоплю саме в останній тиждень серпня. Перші ознаки негативного тренду фахівці побачив ще в кінці минулого тижня, коли імпортери почали масово завозити до України картоплю із Білорусії. Сьогодні головними драйверами зростання пропозиції і, відповідно, зниження ціни на ринку є українські виробники.

“В кінці минулого тижня зниження ціни на вітчизняному ринку відбувалось переважно за рахунок збільшення імпорту картоплі із Білорусії. Від початку цього тижня тенденція до зниження ціни суттєво посилилась завдяки збільшенню пропозиції від вітчизняної картоплі. Пізні сорти сьогодні збирають у всіх регіонах, завдяки цьому ціни не тільки знижуються, вони майже зрівнялись по всій території Ураїни”,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар”.

Нагадаємо, від початку літа ціни на українську картоплю нового врожаю тримались на рекордно високому рівні, який був в 2-2,5 рази вищим від цін попереднього року. Ціни поки що залишаються на рекордно високих показниках, але в департаменті “Аналітика” ОРСП “Шувар” кажуть, що сьогодні мова йде про найбільшу хвилю зниження ціни на картоплю від початку поточного сезону.

“Імпортерам та українським комерційним виробникам сьогодні доводиться конкурувати на ринку ще й з картоплею від населення. Приватні домогосподарства теж вирішили заробити на високих цінах поточного року, ці продавці не рахують собівартості виробництва картоплі, тому є досить гнучкими в питанні ціни. Безумовно, це впливає на загальний рівень цін картоплі в Україні”,- додає пані Гетьман.

Рік тому на “Шуварі” картопля пропонувалась по 3,5-4,5 грн/кг(0,12-0,15 євро/кг), ціни на неї теж тоді почали знижуватись від кінця серпня. Мінімальна вартість картоплі 2,5-3,5 грн/кг(0,08-0,12 євро/кг) була зафіксована в минулому сезоні в кінці жовтня 2018 року, а перша хвиля цінового зростання розпочалась з другої половини листопада 2018 року. Після кількох етапів зростання та падіння найвища ціна на картоплю 10-12 грн/кг (0,35-0,42 євро/кг)в минулому сезоні встановилась на початку травня 2019 року.

В сусідній Польщі ціни на картоплю сьогодні теж є в 2 рази вищими ніж рік тому, станом на початок останнього тижні серпня 2019 року гуртові ціни на продукцію формуються в діапазоні 0,30-0,40 євро/кг. Як повідомляють європейські ЗМІ, в країнах ЄС так само як і в Україні цього року очікується зниження врожаю картоплі через екстремальні погодні умови в кінці весни та в першій половині літа.

Перегляди: 0