Головна Новини Ринок України У січні-жовтні 2019 р. Україна зменшила іморт свинини на 12,5%

У січні-жовтні 2019 р. Україна зменшила іморт свинини на 12,5%

За січень-жовтень 2019 року імпорт охолодженого та мороженого м’яса свиней до України склав 20,46 тис. тонн сукупною вартістю $39 млн, що на 12,5% менше за натуральні обсяги імпорту свинини за аналогічний період минулого року та мінус 9,7% у валютному вираженні.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації “Свинарі України”, пропозиція імпортної свинини за аналізований період цього року менша ніж минулого майже на 3 тис. тонн через помірні обсяги імпорту свинини протягом вересня-жовтня.

“Протягом двох осінніх місяців до України завезли трохи більше 4 тис. тонн м’яса свиней, що практично дорівнює обсягам імпорту свинини у вересні 2018. Крім цього, зовнішньоторгове сальдо по свинині цьогоріч, хоч і від’ємне, проте майже на 5 млн менше – мінус $35 млн проти майже 40 у січні-жовтні минулого року. Звичайно, експорт свинини з України важко назвати дуже активним, проте протягом десяти місяців закордон спрямували майже 1,79 тис. тонн чи на 1,7% більше ніж за весь 2018 та майже на 16% більше ніж за відповідний період”, – йдеться в повідомленні.

Експерти відзначили деякі зміни в географії зовнішньої торгівлі. Зокрема, до трійки основних постачальників м’яса свиней окрім Польщі та Німеччини, “потіснивши” Данію, приєдналися Нідерланди.

“Що стосується ринків збуту, то вони й надалі залишаються обмеженими в умовах поширення АЧС у країні. Проте, до звичних Гонконгу та В’єтнаму цьогоріч додалися ОАЕ, куди спрямували майже 31% експортованої свинини. Що стосується Грузії, куди торік спрямували понад п’яту частину зовнішніх поставок свинини, то цьогоріч поставки не такі активні, а тамтешні імпортери “переключилися” на закупівлю живих тварин. Так, за 10 місяців 2019-го до сусідньої країни відправили понад 1 тис. т свинини живою масою, сукупною вартістю $1,58 млн, що перевищує минулорічні обсяги поставок свиней як в натуральному, так і в грошовому вимірах”, – коментують аналітики.

Перегляди: 1