Головна Новини Ринок України Чому ринок землі не такий страшний

Чому ринок землі не такий страшний

Згідно з ухваленим Верховною Радою в першому читанні законопроєкту, з жовтня 2020 року в Україні має запрацювати ринок землі. Президент Асоціації українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса прогнозує, що за нинішніх умов немає підстав перейматися тим, що землю скуплять іноземці або сконцентрують її в одних руках.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Українське радіо.

“Законопроєкт конкретно говорить про те, що іноземці не мають права купувати землю сільськогосподарського призначення. В законопроєкті, який був прийнятий, говориться про те, що основними покупцями в майбутньому будуть громадяни України, громади, сільськогосподарські підприємства, які останні три роки працювали на цій землі. Що стосується іноземців, то про їх можливий доступ до ринку можна буде говорити лише після 2024 року. Тому те, що ця тема така розкручена, мені здається, що вона більше схожа на політичну дискусію, а не технічну. У нас біля півтори тисячі компаній з іноземними власниками уже працюють в Україні і обробляють українську землю, – каже експерт.

Він зазначає, що в Україні давно існує ринок земель сільськогосподарського призначення, але він – тіньовий. “Продаються наліво і направо землі ОСГ, землі, видані учасникам АТО, договори оренди на 49 років – інші схеми, якими користується досить багато, в тому числі й іноземці, тому я вважаю, що нам треба прийняти закон, який я повністю підтримую, тому що перший, хто виграє від цього закону – це є держава, власники земельних ділянок, які зможуть нею вільно розпоряджатися. А держава зможе таким чином побороти, хоча б частково, корупцію”, – наголошує Алекс Ліссітса.

За деякими підрахунками, кількість земель, які можна буде сконцентрувати в одних руках, становить 210 тисяч гектарів, і є побоювання, що латифундисти сконцентрують в кількох руках весь земельний фонд України. Експерт зазначає, що це також більше схоже на політичні гасла: “Насправді в законі прописано, що в одних руках може бути сконцентровано 0,5% від територій сільськогосподарських земель України (а це 42 млн га), або не більше 8% від території області, або не більше 30% на території громади. Є низка обмежень, але про ці обмеження ніхто не говорить”.

Встановити ціну і знайти компроміс поки що буде дуже важко, і продаж угідь розтягнеться на 10-15 років, і сконцентрувати великі обсяги земель в одних руках поки що не вдасться, адже це великі кошти, яких ні в кого немає.

Перегляди: 0