Головна Новини Ринок України Процедура ввезення тварин в Україну суттєво спрощується

Процедура ввезення тварин в Україну суттєво спрощується

З 24 листопада 2019 року закінчується 6-місячний перехідний період і набуває чинності наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 № 553 “Про затвердження Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їхнього оброблення, переробки”. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Agropolit.

Проєкт Наказу №553 опрацьовувався з 2016 року за участю представників бізнесу, профільних асоціацій та експертів проекту технічної допомоги ЄС, він враховує міжнародні вимоги, а також положення Європейського законодавства в частині наближення до вимог ЄС. Крім того, на етапі розробки проєкту даного Наказу №553 Україна дотримувалась своїх зобов’язань транспарентності відповідно до членства у Світовій організації торгівлі, та нотифікувала відповідний проєкт документа вперше ще у 2016 році (G/SPS/N/UKR/111; G/SPS/N/UKR/111/Rev.1)

Наказом №553 Україною застосовуються принципи зонування та компартменталізації. Зазначене відповідає міжнародній практиці “гнучкості” торгівлі, коли дозволяється імпортувати тварин або продукцію із зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера є вільною від тієї чи іншої хвороби тварин.

Крім того, передбачено зменшення кількості діагностичних досліджень щодо живих тварин, які повинні проводитися на території країни-експортера. У результаті буде зменшено фінансове навантаження на операторів ринку, котрі планують ввозити в Україну живих тварин.

Наказом встановлено вимоги до таких нових категорій продуктів, як композитні продукти, желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки та равлики, 33 категорії побічних продуктів та продуктів їхнього оброблення, переробки.

Перегляди: 0