Головна Новини Ринок України Уся пролікована антибіотиками ВРХ в Україні потрапляє на бійню

Уся пролікована антибіотиками ВРХ в Україні потрапляє на бійню

Як заявив національний координатор проєкту ФАО Віталій Башинський, в Україні вся пролікована антибіотиками велика рогата худоба потрапляє на забійний пункт. Це – загальна практика в державі.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

“Говорячи про ВРХ, ми маємо розуміти, що це – передусім свідомість виробників. Коли ми зустрічаємося з іноземними місіями – з ЄС, Саудівської Аравії та інших, це питання постає дуже гостро. Наприклад, яким чином виробник яловичини або м’яса дрібної рогатої худоби контролює періоди каренції, – розповів він. – І виявляється, що період каренції по молоку в Україні дотримується не більше, як у 12% випадків, а період каренції по м’ясу хворих тварин, яких невдало лікували, майже не дотримується. Такі тварини потрапляють на забійний пункт – 99%, а 1% – це ті, які не доїхали в машині”.

Найбільше уваги приділяється тваринам із короткими циклами або відносно короткими циклами вирощування (птахівництво і частково свинарство), де використання антимікробних засобів із профілактичною метою найширше було і нині застосовується в світі.

“Та якщо 50 курей, які захворіли, можна вибракувати, знищивши їх, то 50 корів після того, як вони лікувалися п’ять днів, і лікування було неефективним, швидше за все, відправлять на забійний пункт, – пояснив Віталій Башинський. – І там залишки антибіотиків будуть у надзвичайно великих концентраціях”.

За його словами, проконтролювати це точково по всій території України дуже складно, тому що план моніторингу не може відслідковувати навмисні дії. Він відслідковує загальні тенденції.

Перегляди: 0