Головна Новини Ринок України За якою ціною українці купуватимуть свинину

За якою ціною українці купуватимуть свинину

Прогнози для України на 2020 рік невтішні. Слід очікувати дефіциту свинини і зростання цін.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на mind.ua.

Як зазначає гендиректор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко, якщо не буде змін із собівартістю і компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, потрібно готуватися до того, що ціни на свинину сягнуть 200−250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60−70 грн/кг.

За його словами, за шість років середній показник споживання свинини в Україні зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг.

Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків для свинарів така ціна не дає.

“Перша причина – щорічні перевитрати у розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому самому рівні – 1,4 євро/кг. Друга причина – вразливість свинокомплексів у випадку АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей у бюджеті на компенсації свинокомплексам за свиней у випадку АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі рівнозначна банкрутству”, – пояснив експерт.

Як утримати ціни в Україні на рівні 2019 року? За словами експерта, насамперед держава має виконати свою функцію – захистити свинокомплекси і передбачити 500 млн грн на компенсації за свиней у випадку АЧС, вперше з 2012 року. Саме таку суму щороку втрачають українські свинокомплекси від АЧС і, щоб не збанкрутіти, вимушені йти на порушення закону і розпродавати інфікованих свиней.

Якщо ціни на свиней залишаться на рівні 2019 року, то з 1 млн тонн свинини, вирощеної в Україні, додана вартість може скласти 32 млрд грн, а з урахуванням тенденції зростання цін на свинину, то і значно більше. Крім того, за рахунок збільшення обсягів виробництва буде створено десятки тисяч нових робочих місць у селах. Розвиток свинарства перезапустить м’ясопереробну промисловість, яка завантажена лише на половину своїх можливостей. Крім того, Україна отримає додану вартість і простимулює експорт.

Як резюмує Микола Бабенко, підсумки 2020 року залежатимуть від рішень, що будуть прийняті владою на початку року.

Перегляди: 1