Головна Новини Ринок України Сільгоспземля стане заставою для отримання кредиту

Сільгоспземля стане заставою для отримання кредиту

Як заявила Катерина Рожкова, перша заступниця голови Національного банку, сільськогосподарська земля, на яку сьогодні поширюється мораторій, стане заставою після відкриття земельного ринку.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

За її словами, це дасть змогу фермерам, які працюють на своїй землі, отримати в банку під її заставу гроші для розвитку господарства. Зараз для землі сільськогосподарського призначення коефіцієнт ліквідності становить 35%. Коли відкриється ринок землі, для неї коефіцієнт буде вище, оскільки це бізнес.

В НБУ зазначають, що після відкриття ринку земля стане більш ліквідною. Це означатиме, що в аграріїв покриття заставою кредиту буде вище, і вони зможуть взяти велику суму, або банк не буде ставку завищувати.

“Ми хочемо, щоб кредити були інвестиційними. Тому наші стимулюючі зміни стосуватимуться довгих кредитів. Плюс ми не будемо рекомендувати фермерам брати валютні кредити, оскільки маленькі компанії не можуть застрахувати свої валютні ризики. Але рішення прийматимуть безпосередньо банки й фермери”, – каже Катерина Рожкова.

Перегляди: 0