Головна Новини Ринок України Торік в Україні вирізали понад 96 тисяч корів

Торік в Україні вирізали понад 96 тисяч корів

У 2019 році чисельність поголів’я корів в Україні скоротилася на 5%, до 1,82 мільйона.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

“Фактичні втрати склали 96,4 тис. корів за рік, – каже аналітик АВМ Володимир Андрієць. – Поголів’я зменшилося в усіх секторах власності. У сільськогосподарських підприємствах частка скорочення у 2019 році була найвищою – 6,4%, а це – 29,9 тис. голів, при цьому загальна чисельність корів скоротилася до 437,9 тис. голів. Причини скорочення всім відомі, адже вони вже, як мінімум півроку, на слуху у аграрної спільноти – це неприйнятні для виробників молока умови запуску ринку землі та загрози щодо скорочення діючих програм підтримки”.

Найактивніше позбувалися корів господарства Чернівецької області, де зниження склало 21,9%, у Луганській зменшилось поголів’я на 18,8%, Запорізькій – на 16,9%, Рівненській – на 16,1%, Одеській – на 12,5%, Дніпропетровській – на 11,3% та Закарпатській – на 11,1%.

Проте фактичні втрати були найбільшими на Полтавщині, тут вирізали 5 тис. голів. На Чернігівщині скорочення склало 3 тис. голів, на Сумщині – 2,9 тис. голів, на Рівненщині поменшало корів на 2,2 тис. голів, а на Вінниччині та Житомирщині – по 2 тис. голів за рік.

“Як і прогнозувалося, темпи скорочення промислового поголів’я в останні місяці року зменшилися. Так, в грудні втрати склали лише 400 голів за місяць. У середньому ж протягом року поголів’я в Україні скорочувалося на 2,4 тис. голів щомісяця, а у серпні, коли воно сягало піку – ця цифра склала 5 тис. голів”, – підкреслює аналітик АВМ.

Незначне нарощування поголів’я протягом другого півріччя демонструвала лише Тернопільщина на 1,6% – до 12,5 тис. голів.

За словами аналітика, попри те, що темпи скорочення промислової худоби зараз сповільнилися таке “затишшя” є тимчасовим.

“Увага виробників молока нині прикута до закону про обіг земель сільськогосподарського призначення і у разі його прийняття, без врахування інтересів фермерів, ми, скоріш за все, спостерігатимемо відновлення темпів скорочення дійного поголів’я вже в кінці весни поточного року”, – пояснює він.

У домогосподарствах населення у 2019 році поголів’я скоротилося на 4,6%, – до 1,39 млн. гол порівняно з попереднім роком. Загалом за рік у приватному секторі вирізали 66,5 тис корів. У середньому впродовж року темпи скорочення поголів’я у домогосподарствах склали 8 тис, проте у грудні цей показник сягнув 40,4 тисяч за місяць.

Перегляди: 0