Головна Новини Ринок України Вперше за пів року ціни на сировинне молоко стабілізувалися

Вперше за пів року ціни на сировинне молоко стабілізувалися

У першій половині січня український ринок сировини стабілізувався. Вперше за останні шість місяців закупівельні ціни практично припинили зростання.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

“Протягом першої половини січня ціни на сире молоко перебувають у спокої. Ріст, який відмічався всю другу половину минулого року ледве зупинився у грудні, а для окремих великих виробників молока були „подарунки“ від переробників навіть перед новим роком у вигляді незначного підвищення цін на сировину. Відтак, зараз ціни майже не відрізняються від грудневих”, – пояснює Володимир Андрієць, аналітик АВМ.

Таким чином, середня ціна екстраґатунку збільшилась лише на 1 коп. і коштує – 10,90 грн/кг. Вищий і перший додали по 3 коп. – 10,3 та 9,91 грн/кг відповідно. Середньозважена ціна трьох гатунків – 10,37 грн/кг. Незначні коливання зумовлені змінами цін в кінці грудня.

Ціни на екстраґатунок у північному регіоні коливаються в межах 10,5−11,20 грн/кг, центральному – 10,5−11,16 грн/кг, південному – 10,2−11,16 грн/кг, східному – 10,5−11,06 грн/кг, західному – 10,3−11,0 грн/кг.

Фахівець зазначає, що ціни на молоко зараз знаходяться на своєму піку.

“Саме в цей період розпочинається сезонна зміна висхідної фази цінового тренду на низхідну. У переробників вже ведуться активні перемовини щодо зниження цін, проте в умовах ринкового дефіциту сировини зробити це буде складно. Тому до кінця місяця ціни ще залишаться орієнтовно на цих рівнях, але з початком лютого очікується їх зниження. Яким буде цьогорічний низхідний ціновий тренд і як довго він триватиме буде залежати від стану галузі та, відповідно, від ступеня дефіциту сировинного молока. Не виключено, що зниження цін буде не таким значним, як у попередні роки”, – зазначає Володимир Андрієць.

Перегляди: 0