Головна Новини Ринок України Брак сировинного молока посилюватиметься і в цьому році

Брак сировинного молока посилюватиметься і в цьому році

Після сповільнення темпів зменшення поголів’я дійних корів серед сільськогосподарських підприємств у грудні 2019 року, 2020-й розпочався новою силою скорочень. Очікується, що з ринку і надалі виходитимуть гравці через незрозумілу ситуацію з ринком землі і триватиме це до вияснення та впровадження остаточних положень Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, вважають в Асоціації виробників молока.

У січні загальне поголів’я корів в Україні скоротилося на 6,4% – до 1,79 млн голів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Скорочення відбувається у всіх категоріях господарств, як у сільськогосподарських підприємствах – 6,2%, так і в домогосподарствах – 6,4%. У сільськогосподарських підприємствах станом на 1 лютого, налічується 434,3 тис. голів, що на 29 тис. голів менше, ніж у січні минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org, ключову роль у падінні відіграли підприємства Полтавщини, де вирізали 5,6 тис. голів, а це 9,2%, Чернігівщини, де позбулися 3 тис. голів, або 6,7%, Сумщини, де скорочення склало 2,6 тис. гол., або 8,2%. Скоротили поголів’я і на Вінниччині на 2 тис. гол, а це 6,3%, Харківщині – на 1,8 тис. голів, або на 5,2% та Донеччині – на 1,7 тис. гол. – 14,4% порівняно з січнем минулого року.

Молочно-товарним фермам всього лише семи областей поки вдається утримати молочну худобу на рівнях попереднього місяця. П’ять регіонів демонструють незначне нарощування, яке не впливає на загальний тренд скорочення.

“І без того складну ситуацію в галузі поглиблює скорочення поголів’я корів у господарствах населення. І хоча тут причини вирізання корів інші, проте наслідки однакові – дефіцит сировини у переробці. Переробники борються за постачальників, проте брак сировинного молока буде посилюватися і в нинішньому році”, – підкреслює аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Перегляди: 0