Головна Новини Ринок України Скоро селяни почнуть виливати молоко в землю

Скоро селяни почнуть виливати молоко в землю

Під час карантину “Агрофонду” та Держрезерву необхідно скуповувати сухе молоко і масло, щоб зняти надлишки з ринку, дати можливість селянам заробляти хоча б з мінімальною маржою та зберегти поголів’я.

Таку думку висловив Іван Слободяник, голова об’єднання “Агро-Продовольча рада”, на своїй сторінці у Facebook. “Зараз це має стати основною функцією „Агрофонду“ і Держрезерву щодо агросектору. Епідемія в Україні лише починається, а економічні наслідки вже дають про себе знати. Початок кризової ситуації, спричиненої карантином, спостерігається на ринку молока. Принаймні до 24 квітня в країні закриті ринки та обмежені експортні потужності. Відповідно виробники молока – і населення, і ферми – втрачають ринок збуту. Зараз вони вимушені продавати продукцію переробникам за дуже низькими цінами. Проте навіть дешеве молоко переробники подекуди не приймають, бо без експорту їхні ємності перевантажені”, – зазначає він.

На його думку, ситуація дуже серйозна і потребує втручання держави, бо скоро селяни почнуть виливати молоко в землю та залишаться без грошей, адже для багатьох корова – єдине джерело заробітку. “В разі подальшого розповсюдження коронавірусної інфекції, відновлення роботи продовольчих ринків навіть на свіжому повітрі – малоймовірний варіант. На щоденній онлайн нараді з асоціаціями я звернувся до Міністерства економіки з відповідними пропозиціями. Бо потім поновлювати поголів’я, яке за останні роки і так невпинно скорочується, буде дуже проблематично”, – підкреслює Іван Слободяник.

Перегляди: 0