Головна Новини Ринок України На ринок вийде 1-2% землі

На ринок вийде 1-2% землі

На думку Миколи Сольського, голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, за нинішньої ситуації 1−2% землі вийде на ринок на продаж. Найперше викуповуватимуться землі під емфітевзисом, тобто ці договори переоформлюватимуться у договори з покупки землі. Замість сірих механізмів оформлюватимуть прозорі договори.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

За його прогнозом, протягом перших двох років після запуску ринку землі викупити можуть 1,6 млн га землі. Це якраз договори емфітевзису та довгострокова оренда. Земельний закон набирає чинності з 1 липня 2021 року. Тож до того Рада має прийняти пакет земельних законів – близько 10, зокрема, це законопроєкти, які оновлюють правила роботи Держгеокадастру, вирішують питання передачі державних земель та управління землями громадам, переважне право, дворівневі системи електронних аукціонів та інше.

Як зазначає голова комітету, від прийнятого закону №2178−10 відбудуться три позитивні зміни. Перша – „сірий“ ринок землі зникне і його замінить білий. Друга – запустяться галузі, які потребують більшого інвестиційного періоду окупності, аніж рослинництво. Третя – зросте конкуренція та динаміка урожайності загалом усіх с/г культур по країні.

За його словами, ціна продажу землі коливатиметься у межах плюс 10-30% до нормативної грошової оцінки. Тобто середня вартість гектару землі по Україні становитиме $1-1,5 тис.

Перегляди: 0