Головна Новини Ринок України Що відбувається з виробництвом та експортом олії

Що відбувається з виробництвом та експортом олії

З лютого ціна на соєву і соняшникову олію впала більше, ніж на 15%. Якщо у січні олія продавалася по 820$/т, то зараз приблизно по 660$/т.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на latifundist.com.

За словами Олександра Лозиченка, комерційного директора компанії “Пологівський олійноекстракційний завод”, якщо протягом грудня олія подорожчала майже на 20%, то вже на початку січня, з появою новин про коронавірус, ціна різко впала до колишніх рівнів на початок грудня. Якщо подивитися на те, як змінювався графік ціни на олію, то початок різкого падіння зафіксовано саме на початку січня. Всі сподівалися, що це тимчасове явище, викликане невеликим зниженням попиту на зовнішніх ринках. Але по факту це був чіткий сигнал про падіння ринків.

“На даний момент в терміналах компанії знаходиться 570 тис. т олії. Це досить висока цифра. При нормальній ситуації в середньому в портах зберігається 400 тис. т олії”, – додає Олександр Лозиченко. Він стверджує, що покупці намагаються відтягнути якнайдалі момент вивезення олії в надії, що ринок виросте. Кінцеві покупці сподіваються на подальше здешевлення фрахтів, відповідно фізичні відвантаження відтягуються.

“На тлі цього падають обсяги переробки в Україні. Дрібні олійниці і олійноекстракційні заводи, у яких немає контрактів за високими цінами, вже стоять, а всі великі переробники відчувають проблеми із закупівлями соняшнику і знаходяться на межі зупинки через відсутність сировини”, – пояснює комерційний директор компанії.

Сергій Стоянов, директор із зовнішніх зв’язків компанії Allseeds, додає, що в останні дні стоки рослинних олій в портах України становили близько 550 тис. тонн. При цьому на різних терміналах різна динаміка. За його словами, ще три дні тому термінал Allseeds в Південному був заповнений олією. Але за останні 2−3 дні відвантажено два судна об’ємом майже 60 тис. тонн. Так що зараз приймається по 3−4 тис. т олії на добу. Сергій Стоянов підкреслює: якщо термінал ліквідний, швидко приймає, швидко відвантажує, лояльний до своїх клієнтів – з таким терміналом із задоволенням працюють.

Перегляди: 0