Головна Новини Ринок України Є пропозиція не нараховувати пеню по кредитах впродовж місяця після карантину

Є пропозиція не нараховувати пеню по кредитах впродовж місяця після карантину

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №3297, яким передбачається заборонити неустойку, штрафи, пеню за прострочення платежів за кредитами, допущені у період дії карантину та у 30-денний період після закінчення карантину, шляхом внесення відповідних доповнень до Господарського кодексу України.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на rada.gov.ua, у пояснювальній записці до документа йдеться про те, що запровадження Кабінетом Міністрів України карантину задля запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, негативно впливає на здійснення господарської діяльності в Україні. Негативного впливу зазнають усі суб’єкти господарювання за наслідками введення обмежень, передбачених карантином. А це значно ускладнює або взагалі унеможливлює своєчасну виплату платежів за кредитами (позиками). Тому й виникла необхідність прийняття цього законопроєкту.

Передбачено внести доповнення до Господарського кодексу України, відповідно до яких в разі прострочення позичальником у період дії карантину виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит банком або іншим кредитодавцем, позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця неустойку, штраф, пеню за таке прострочення.

Очікувані соціально-економічні та інші наслідки застосування положень законопроєкту після його прийняття такі: це дозволить уповільнити економічний спад, зберегти підприємства від банкрутства, зберегти робочі місця, сприяти наповненню державного та місцевих бюджетів, пришвидшити відновлення економіки після закінчення карантину, сприяти зростанню доходів роботодавців і працівників, сприяти забезпеченню своєчасної виплати заробітних плат.

Перегляди: 0