Головна Новини Ринок України Українська земля деградує

Українська земля деградує

За 20 років збиток України від втрати гумусу становить 450 млрд гривень. Українська земля деградує. Це написав Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ, на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, відновити нульовий рівень деградації земель нам уже не вдасться. Адже 1 см родючого ґрунту (гумусу) в природних умовах відтворюється 300-400 років. Основне завдання, яке повинно сьогодні стояти перед владою і суспільством, – не допустити погіршення стану родючості землі. Адже головним фактором, який визначає цінність земель, є його родючість. А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, підкислювалися, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалась кількість гумусу та корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи. Все це приводить до опустелення та, на жаль, наближення аграрної, продовольчої, економічної кризи.

“Бажано, щоб цю інформацію почитали побільше людей. Можливо, прийде переосмислення і розуміння, що за кілька десятиліть про наші чорноземи будемо згадувати, як історичний факт. Інакше не буде, бо з таким варварським ставленням до своєї землі, водних ресурсів, екології, Олешківська пустеля огорне південь, а потім і більшу частину країни”, – написав він.

Перегляди: 0