Головна Новини Ринок України На чому українці не економлять

На чому українці не економлять

Продукти харчування ніколи не відносилися до витрат, на яких громадяни економлять, але у березні-квітні 2020 року масштабного ажіотажного попиту та суттєвого зростання роздрібних цін на продукти харчування не спостерігалося. Директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” академік НААН Юрій Лупенко частково пояснює це зменшенням купівельної спроможності громадян внаслідок обмежень для підприємницької діяльності та пересування, вплив яких можна буде оцінити після оприлюднення відповідних даних.
Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua, найбільше серед продуктів харчування у квітні зросли ціни на фрукти (+12,8 %), що можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+9,4 %), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3 %, у лютому – на 17,6 %. Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго.
Натомість ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9 %, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9 %, олія соняшникова – на 0,3 %, а на масло – не зросли зовсім. Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9 % у березні і на 4,8 % у квітні.

Перегляди: 0